Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko pomáha Ukrajine aj naďalej: Minister Naď loboval za finančnú podporu rozvoja obranného priemyslu
Zdielať na

Slovensko pomáha Ukrajine aj naďalej: Minister Naď loboval za finančnú podporu rozvoja obranného priemyslu

BRATISLAVA / Jaroslav Naď sa stretol s rezortnými kolegami v dánskej Kodani, kde sa rozoberala aktuálna situácia a pomoc Ukrajine. Pri tejto príležitosti zaloboval za finančnú podporu rozvoja obranného priemyslu na Slovensku.

Slovensko pomáha Ukrajine v rámci svojich možností. Za americké Patrioty sme im poslali systém S-300. Naď spomenul, že rokujeme o ďalšej podobnej výmene - naše tanky T-72 za nemecké leopardy. V hre sú aj Mig-29, ktorých úlohu chrániť slovenské nebo do príchodu strojov F-16 nahradia české a poľské stíhačky. Naša podpora susedom neostala na konferencii bez odozvy. "Obraciam sa na slovenský národ a srdečne vám chcem v mene všetkých Ukrajincov poďakovať za to, čo pre nás robíte. Vážime si vašu podporu ako správneho suseda," uviedol šéf ukrajinského vojenského rezortu Oleksij Reznikov.

Už počas návštevy britského ministra obrany na Slovensku Naď informoval, že o ďalších možnostiach sa bude rozprávať práve na konferencii v Kodani. Z mesta Malej morskej víly prišla dobrá správa o možnej veľkej pomoci pre našich zbrojárov. "Minister v tejto súvislosti počas rokovania predložil tému možnej finančnej podpory slovenskému obrannému priemyslu, a to s cieľom navýšenia jeho výrobných kapacít v záujme posilnenia schopnosti dodávať vojenskú pomoc Ukrajine," povedala jeho hovorkyňa, Martina Kovaľ Kakaščíková. 

Z vojenských výrobkov s nápisom Made in Slovakia štát na Ukrajinu predáva osem húfnic Zuzana II. A mohlo by ich byť aj viac. Problémom sú však aktuálne výrobné kapacity, keďže dnes ich dokážu vyrobiť maximálne desať ročne. V tejto súvislosti ministerstvo obrany súhlasilo s odkladom dodávky húfnic pre našu armádu. "Ak by takéto investície prišli na Slovensko, vieme zvýšiť objem výroby, ale aj opráv tejto techniky. Takýmto spôsobom sa dá aj stanovovať potenciálny dopyt, ktorý práve narastá nielen na Ukrajine, ale aj v celej Európskej únii," predpovedal Štefan Škultéty, generálny riaditeľ DMD Group, ktorá sa špecializuje na výskum, vývin a výrobu zbraňových systémov.

Tento ťah kvituje aj Pavel Macko. "Okrem Zuzán sme schopní poskytnúť muníciu predovšetkým všetkých sovietskych kalibrov, ktoré by určite využili ukrajinské ozbrojené sily do tej doby, dokedy sa vyzbroja na západný štandard. je to lepšie ako stavať na zelenej lúke, na Slovensku máme stále tradíciu zbrojárskej výroby," skonštatoval generál vo výslužbe.

Okrem priamej zbrojnej podpory sa na konferencii hovorilo o rozšírení potrebného výcviku príslušníkov ukrajinskej armády aj mimo Britániu, kde už vojakov cvičia. A aj tu je Slovensko pripravené napomôcť. Rezort obrany nespresnil, či by išlo o výcvik na slovenskom území alebo skôr pomoc v podobe vyslania odborníkov. "Verím, že Ukrajina spolu so slovenským národom a ďalšími partnermi a spojencami porazí nepriateľa. Pravda zvíťazí, spoločne k víťazstvu! Ďakujem," uzavrel Reznikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy