Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na hore Zvir sa zišli tisíce veriacich. Prišli na počesť Panny Márie, ktorá sa tam zjavovala pred tromi desaťročiami
Zdielať na

Na hore Zvir sa zišli tisíce veriacich. Prišli na počesť Panny Márie, ktorá sa tam zjavovala pred tromi desaťročiami

LITMANOVÁ / Prvú augustovú nedeľu smerujú stovky grécko-katolíckych veriacich na jednu z najmladších slovenských púti. A ani jednu nevynechala vizionárka Iveta, ktorá síce žije v Anglicku, no do rodnej Litmanovej sa vždy v polovici prázdnin vráti. Pre domácich je tento deň obrovským sviatkom.

​Litmanovská príroda a špeciálne hora Zvir sú tak očarujúce, že sa sem chodia ľudia nielen modliť, ale aj oddýchnuť si od bežných svetských starostí. A veriacich nájdete sedieť nie len pred hlavným oltárom, ale aj pod stromami na lavičkách, či len tak rozjímať v tráve. "Tá atmosféra, tak už aj tá navádza ľudí k tomu, aby povzniesli svoje srdcia, svojho ducha vyššie," hovorí Peter Rusnák, apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie. "Viete ja aj cez týždeň sem chodím často, lebo je tu väčší kľud," tvrdí veriaci. 

Hlavná pútnická liturgia má po 19 rokoch nového celebranta

Emeritný gréckokatolícky arcibiskup Ján Babjak odovzdal pomyslené pútnické žezlo ďalej, ale on sám Litmanovú neopustil. "Presťahoval som sa do Litmanovej aspoň na rok," hovorí Babjak. Litmanovčania a nielen tí sa na púti stretávajú raz ročne. V dedine je to veľký sviatok. 

Ani tento rok nechýbala na Zvire vizionárka Iveta Hudáková

Atmosféru údajných zjavení si pripomenie vždy, keď na toto miesto príde. Aj keď žije v Anglicku, minimálne raz ročne, a to presne na výročie údajných zjavení, cestuje domov. A aj po 32 rokoch si presne pamätá, aký odkaz chcela Panna Mária na tomto mieste zanechať. "Ona tiež neprosila o nič, čo by sme mali produkovať, len chcela, aby sme sa znovu vrátili k sebe," hovorí Hudáková.

O Litmanovej počuli aj sestry Baziliánky z celého sveta

Tento rok atmosféru aj reálne zažili. Prišli z rôznych kútov od Argentíny cez Ameriku až po Taliansko. "Zázraky sa dejú vtedy, keď v nich veríme," hovorí Marcela Runcan, generálna predstavená pre sestry Baziliánky v Ríme. 

Kňazi si uvedomujú, že ľudia žijú v ťažkej dobe

Preto sa modlili nielen za zdravie a mier. "Dal by boh, aby sme skutočne tieto časy, ktoré pred nami sú, prežili s božou prítomnosťou a láskou," uviedol Rusnák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy