Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Smrť žeriavnika možno neostane bez následkov. Polícia začala trestné konanie
Zdielať na

Smrť žeriavnika možno neostane bez následkov. Polícia začala trestné konanie

DEVINSKÁ NOVÁ VES / V tragickom prípade žeriavnika na stavenisku polícia začala trestné stíhanie. 59-ročný Jozef sa počas dňa necítil dobre a v kabínke vo výške 45 metrov strávil bez pomoci celú noc. V nemocnici sa ho už nepodarilo zachrániť. Rodina už síce má telo otca na východe Slovenska, no poslednú rozlúčku ešte stále nemohla urobiť.

"Áno, podarilo sa nám ho previesť ešte v piatok. V pondelok sme ho videli v krematóriu, ale nemohli sme sa ho dotýkať kvôli vyšetrovaniu. Zatiaľ sa nedá nič robiť," povedala Monika, dcéra zosnulého. Polícia začala vo veci konať až potom, ako podala dcéra zosnulého Jozefa trestné oznámenie. Urobila tak ale až na prokuratúre v Prešove, nakoľko na polícii opakovane neuspela. Do prípadu následne vstúpila generálna prokuratúra a vec tak presúvali z východu späť do Bratislavy.

"Môžeme potvrdiť doručenie trestného oznámenia na príslušný policajný útvar Okresného riaditeľstva Policajného zboru Bratislava IV. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia v súbehu s prečinom neposkytnutia pomoci," uviedla hovorkyňa bratislavskej polície Jana Šimunková. Dcéra zosnulého by iba chcela, aby ľudia, ktorí sú za to zodpovední, boli potrestaní.

V zahraničí je to oveľa prísnejšie

Aktuálne vysoké horúčavy opäť otvárajú otázku, aké podmienky sú u nás na prácu žeriavnika. Skúsený Jíři Hocelík, ktorý pracoval v 64 krajinách, tvrdí, že v zahraničí je pánom na stavbe bezpečnostný technik. To u nás vôbec nefunguje. Vo Švédsku nesmie odísť pokiaľ sa žeriavnik nedostane do svojej kabíny, alebo sa nevráti na zem.

Okrem toho v mnohých zahraničných štátoch sa podľa Hocelíka žeriavnici po štyroch až šiestich hodinách striedajú s náhradníkmi, a to hlavne v prípade nevoľnosti. "Nie, na Slovensku to neexistuje. Vládne tu obrovské sebectvo, celý deň sa o vás nikto nezaujíma a keď chcete klimatizáciu, tak vám povedia, aby ste si ju kúpili," informoval Hocelík, ktorý zosnulého poznal. Pritom bez klimatizácie bola, podľa rodiny, aj kabínka zosnulého Jozefa.

Žeriavnik so 40-ročnou praxou tvrdí, že keď je vonku 30 stupňov, v kabíne môže byť až 70. Povedal aj, že bez autochladničky, do ktorej si doma namrazí ľad, sa to dá len ťažko zvládnuť. "To je šialenstvo. Keďže máte ľad, dávate si ho na krk a hlavu. Chladíte teda najdôležitejšie orgány. Je to peklo," dodal Hocelík.

Od kompetentných sme však nič konkrétne nepočuli. "Inšpektoráty práce vykonávajú dozor nad dodržiavaním právnych predpisov a ostatných predpisov na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Každý jeden prípad inšpekcia práce rieši samostatne," uzavrel riaditeľ Odboru bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci Stanislav Krajňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy