Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
COVID neustupuje, pozitívni pribúdajú. Odborníci odporúčajú štvrtú dávku
Zdielať na

COVID neustupuje, pozitívni pribúdajú. Odborníci odporúčajú štvrtú dávku

BRATISLAVA / Hoci COVID nemusíte mať vy, je dosť pravdepodobné, že ho má niekto z vášho okolia. Sme totiž na vrchole epidemickej krivky. Obyvateľstvo sa testuje minimálne, napriek tomu bol denný nárast pozitívne testovaných v tomto týždni až 2000 denne. Chorých je ale podľa epidemiológov medzi nami oveľa viac. Sú bezpríznakoví alebo ich príznaky nie sú výrazné a pomoc lekára nevyhľadávajú.

Vo štvrtok, 4.augusta, sme mali 1 881 pozitívnych PCR testov, 6 úmrtí, 638 je hospitalizovaných a 11 ľudí na pľúcnej ventilácii.

"Surfujeme skutočne na vrchole epidemickej vlny. Každý v tomto roku príde do kontaktu s COVIDom. Nie je to ale katastrofa, pretože ľudia sú zaočkovaní, boosterovaní, prekonaní a ochorenie tak nie je závažné," uviedol epidemiológ z Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, Martin Pavelka.

Praktickí lekári potvrdzujú slová epidemiológa, pretože zápal pľúc spôsobený COVIDom zaznamenávajú u pacientov minimálne. "Dnes som mal jednu pacientku, ktorá mala žalúdočné ťažkosti a bolesti brucha. Mnoho pacientov má skôr ťažkosti s trávením a potom sú bolesti hrdla, to prevláda 4 až 5 dní," povedal praktický lekár Peter Makara.

"Už sa COVIDu báť nemusíme, ani v septembri to nebude horšie. Tie reinfekcie sú stále slabšie a jednodňovú bolesť hlavy si pomýlite s migrénou," vyjadril sa Pavelka. Makara mal pacientov, ktorí už boli nakazení aj päťkrát.

Štvrtá dávka je stále v hre

Pavelka ešte poznamenal, že počet pripojených na pľúcnu ventiláciu je kľúčový a ten je nízky. Stále ale platí, že čím vyšší vek, tým horší priebeh, a preto je potrebná vyššia opatrnosť. Na Slovensko v piatok, 5.augusta, dorazilo prvých 4 200 dávok lieku Paxlovid, ktorý je určený pre pacientov s ťažším priebehom a nasadzuje sa do piatich dní od nástupu symptómov.

Epidemiológ radí, aby sa všetci dali zaočkovať aj štvrtou dávkou vakcíny, pretože štúdie dokazujú, že po očkovaní máme imunitu tri mesiace a potom už len klesá.

Manažér jedného z očkovacích centier v Bratislave povedal, že stále záujem o štvrtú dávku je a očkujú okolo 200 ľudí za deň. Záujemcovia sa môžu registrovať online cez portál NCZI, alebo prísť bez objednania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy