Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
64-ročná žena poslala mužovi nahé fotky. Vydieraním ju obral o peniaze
Zdielať na

64-ročná žena poslala mužovi nahé fotky. Vydieraním ju obral o peniaze

HUMENNÉ / Hoci podľa odborníkov obeťou bývajú zväčša tínedžerky, prípad z Horného Zemplína je raritou. Cez sociálnej siete poslala neznámemu mužovi svoje intímne fotografie 64-ročná žena. Páchateľ to zneužil a začal ju vydierať - ak nezaplatí, chúlostivé zábery zverejní. Pani mu poslala 800 eur, no muž napokon pýtal ešte viac.

Ku skutku došlo na východnom Slovensku, poškodenou je staršia žena z horného Zemplína. S páchateľom komunikovala cez sociálnu sieť a poskytla mu svoje citlivé fotografie. "Od ženy požadoval peniaze, a to konkrétne 800 eur, v opačnom prípade tieto fotografie mal zverejniť na sociálnej sieti," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová. 

Žena mu peniaze poslala a on ju vydieral naďalej 

Po čase páchateľ žiadal ďalších 700 eur. Pri tejto druhej požiadavke mu už nedala ani cent a skutok ihneď nahlásila na polícii. Na základe toho sa prípad vyšetruje, ako zločin vydierania. "Nebol z lacného kraja, lebo medzi mladými to je v intenciách 5 eur, 20 eur. Viac to nebýva," uviedla sexuologička Danica Caisová. Podľa odborníčky sú obeťou takýchto vydieračov väčšinou mladšie ženy. V prípade starších žien je to, aj vzhľadom na ich životné skúsenosti, skôr výnimočné.

Samota a anonymita na internete hrajú veľkú rolu

"Ten pocit osamelosti a to, že sa jej konečne niekto venuje, píše jej milé slová, oslabili jej bdelosť," doplnila Caisová.

Zo skutku zatiaľ neobvinili nikoho a odborníčka vysvetľuje, že v takýchto prípadoch páchateľmi nebývajú recidivisti ani kriminálnici, ale zväčša muži, ktorí nikdy nemali problém so zákonom či s políciou. Odvahu naberajú hlavne vďaka anonymite internetu. Práve obrátenie sa na políciu dokáže zverejneniu fotografií zamedziť. Keď polícia koná rýchlo, páchatelia sa väčšinou zastavia.

Polícia opakovane apeluje na ľudí, aby boli v komunikácii na sociálnych sieťach mimoriadne obozretní. "Všetko, čo zverejníme, môže byť zneužité a zvlášť ak nepoznáme osobu, s ktorou komunikujeme," upozornila Ligdayová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy