Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Otcovská dovolenka: Novela zákona zaručí mužom dva týždne s bábätkom doma
Zdielať na

Otcovská dovolenka: Novela zákona zaručí mužom dva týždne s bábätkom doma

BRATISLAVA / Už onedlho by si rodičia bábätka mali vychutnať prvé týždne po pôrode úplne inak ako doteraz. Na 14-dňovú dovolenku by mal mať totiž nárok aj otec dieťaťa. Plánovanú úpravu však ešte musí odsúhlasiť parlament a podpísať prezidentka.

Po novom by mali mať čerství oteckovia od začiatku októbra nárok na platenú otcovskú dovolenku, a to 14 dní v priebehu prvých šiestich týždňov po narodení dieťaťa. Podľa reakcií mladých rodičov, ktorých vyspovedala TV JOJ, by sa takáto úprava zákona stretla s entuziazmom. 

Poberanie materského alebo rodičovského príspevku matkou by v tomto prípade nemalo byť prekážkou. "Nárok na otcovskú budú mať tí otcovia, ktorí mali uhradených minimálne 270 dní nemocenského poistenia za dva roky," uviedla hovorkyňa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Eva Rovenská. Podmienka zaplatených odvodov je tak rovnaká ako pri platenej popôrodnej dovolenke matiek. "V 30-dňovom mesiaci je maximálna výška otcovskej 1676 eur, pričom výška príspevku sa počíta ako 75 percent denného vymeriavacieho základu," dodala Rovenská.

Stále platí, že otec má celkovo nárok na materské na obdobie 28 mesiacov. No v prípade, že využije otcovskú dvojtýždňovú dovolenku, zostane mu zvyšných 26 na rodičovskú. Peniaze, rovnako ako matkám, budú vyplácané sociálnou poisťovňou. V prípade hasičov, policajtov a vojakov sú podmienky odlišné. "Ak by chcel napríklad hasič alebo policajt s bábätkom byť chvíľu doma, 14 dní do šiestich týždňov od narodenia dieťaťa má plne hradených vo výške klasického služobného platu," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Novela ešte čaká na septembrové schválenie parlamentom a podpis prezidentky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy