Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Prázdniny a zabúdanie školského učiva
Zdielať na

Prázdniny a zabúdanie školského učiva

SLOVENSKO / Sme takmer v polovici prázdnin a mnohí rodičia sa pýtajú, či po dvoch mesiacoch bez učenia deti nezabudnú učivo. Preto sme sa pýtali detí, či si stíhajú niečo opakovať. A opýtali sme sa aj psychologičky, či si cez prázdniny treba alebo netreba opakovať napríklad násobilku či vybrané slová.

"Na učenie veľmi nemyslím. Chýbajú mi moji kamaráti, pani učiteľka."

"Cez prázdniny sa neučím, lebo si chcem oddýchnuť a zrelaxovať.

"Prázdniny sa zatiaľ snažím tráviť bez školy, keďže už konečne od nej máme kľud. Ale keď sa bude blížiť koniec prázdnin, tak si už určite začnem niečo opakovať."

Takto nám deti opísali, či sa aj počas letných prázdnin chystajú venovať učivu.

"Myslím, že z psychologického hľadiska nie je dôležité, aby to dieťa držalo učebnicu a niečo si opakovalo, či písalo diktát," hovorí detská psychologička Eva Smiková.

To, že deťom nebudete dávať diktáty, ale neznamená, že netreba robiť nič. Ide len o to, aby to bolo hravou formou.

"Dieťa získava sebavedomie, že vedomosti, ktoré nadobudlo v škole, sú mu na niečo dobré," vysvetľuje psychologička.

Tak to robí aj budúca štvrtáčka Janka: "Veľa čítam knihy. Diktáty nepíšem, ale pomáham mame písať nákupný zoznam. Matematiku si preopakovávam tak, že počítam sumu nákupu, čo ma to bude stáť."

"Napríklad pri čítaní, že prečíta recept babke, ako napiecť koláč, alebo napríklad ak sa učí nejaký cudzí jazyk, že sa vie dohovoriť v letnej destinácii, kam s rodičmi idú, poznáva dejepis inou formou, hrady a zámky a napíše o tom pohľadnicu," vraví Eva Smiková.

A tu sú tipy pre staršie deti: "Môžu využiť jazyk, že sa naučia pesničky, preložia si text, ktorý chcú, keď počúvajú svojich obľúbených spevákov, alebo film v nejakom jazyku, ktorý sa učia. Alebo môžu písať o svojich zážitkoch na blog alebo sociálnu sieť," dodáva Eva Smiková.

Dlhé letné prázdniny sú dané historicky.

"Letné prázdniny zaviedol Jozef II., syn Márie Terézie. Veľké prázdniny, vakácie, mali deti aj predtým, ale boli v septembri, októbri a do školy sa nastupovalo 1. novembra," hovorí etnologička Katarína Nádaská.

Dokonca vraj na vidieckych školách, kde sa učilo len čítať, písať a počítať, sa školský rok končil koncom marca, pretože potom sa začínalo orať, siať a deti pomáhali, a do školy sa vracali až v novembri.

"Keď sa stretli dvaja dospelí, nepýtali sa "aké máš vzdelanie", ale "koľko zím si chodil do školy", pretože deti chodievali do školy najmä počas zimy," hovorí Katarína Nádaská.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy