Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mestá a obce čakajú na usmernenie, ako majú dofinancovať investičné projekty, ktoré sa pre infláciu predražili
Zdielať na

Mestá a obce čakajú na usmernenie, ako majú dofinancovať investičné projekty, ktoré sa pre infláciu predražili

BRATISLAVA / Mestám a obciam už dochádza trpezlivosť. Pre stále rastúce ceny stavebných materiálov si rozbehnuté investičné projekty vyžadujú dofinancovanie. Stavebné firmy odstupujú od zmlúv a samosprávy bez navýšenia peňazí nové firmy nezazmluvnia. Združenie miest a obcí žiada o pomoc vicepremiérku a ministerku Veroniku Remišovú. Už v júni im prisľúbila, že do polovice júla bude zverejnená metodika k navýšeniu cien stavebných materiálov, no stále nič.

Informačné tabule o čerpaní eurofondov rozhodne zaujmú, ale realita je iná. Dokončenie stoviek projektov ako je výstavba škôl, škôlok, bytov, ciest či vytvorenie pracovných miest je pre vysokú infláciu reálne ohrozená. Ešte v máji bola prijatá novela zákona o eurofondoch, ktorá prináša riešenie pre enormné navýšenie stavebných materiálov a o konkrétnej podobe pomoci mali rozhodnúť ministerstvá, ktoré riadia operačné programy. Rezort ministerky Veroniky Remišovej mal po schválení zákona vydať metodiku, akým spôsobom navýšenie mestá a obce dostanú, no s metodikou sa mešká. "Bolo nám povedané, že do 15. júla bude metodika známa a nič. mestá a obce ju potrebujú," povedal ústredný riaditeľ ZMOS Michal Kaliňák. 

Rastúce ceny stavebných materiálov komplikujú aj výstavbu cyklolávky v Humennom. Tá má spojiť dve najväčšie sídliská a priemyselnú zónu. Humenčania o nej počúvajú už 15 rokov. V októbri bola vysúťažená cena verejného obstarávania viac ako 1,5 milióna eur. Víťazná firma ale napokon odstúpila a aj ďalší účastníci avizovali, že musia cúvnuť. "Nám avizoval víťaz obstarávania, že ceny hlavne ocele sa zvýšili niekoľkonásobne, takže nie je schopný garantovať cenu," uviedol primátor mesta Humenné Miloš Meričko. 

Vyhlásili tak ďalšie verejné obstarávanie. Pre rast cien bude projekt o 300-tisíc eur drahší. No to len zatiaľ. Aj v Humennom čakajú na usmernenie z rezortu ministerky Remišovej. "Trvá to už od októbra, aj tu sme znepokojení dĺžkou konania, je júl a stále nevieme, kedy by sa to malo ukončiť," povedal Meričko. 

Aj v obci Tomášov sa snažia o rozšírenie kapacít základnej školy a vybudovanie školskej jedálne. Stavebná firma si ceny zdvihla a obec prvotné navýšenie zvládla ale z ďalšieho navýšenia už majú obavy. "Nevieme, ako sa budú vyvíjať ceny v septembri. Práce ako sú elektrika, sanita a všetko čo s tým súvisí, aké budú ceny? Rokovali sme s MIRRI SR, štátny tajomník prisľúbil, že bude vytvorená metodika," uviedol starosta obce Tomášov István Pomichal. "Chceme, aby sa veci pohli, mestá sú vo vyčkávacom móde," povedal Kaliňák. 

"Už 1. júla MIRRI vydalo metodické usmernenie k novele zákona pre všetky rezorty. Na základe toho musia príslušné ministerstvá zodpovedné za eurofondy (doprava, hospodárstvo, životné prostredie, atď.) pripraviť právne dokumenty pre žiadateľov svojich operačných programov do konca júla. Žiadateľov operačného programu IROP budeme informovať o presnom postupe budúci týždeň," uviedlo MIRRI. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy