Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Hlavný portál nášho štátu "Slovensko.sk" padol
Zdielať na

Hlavný portál nášho štátu "Slovensko.sk" padol

BRATISLAVA / Hlavný portál nášho štátu "Slovensko.sk" padol. Včera ani dnes predpoludním si ľudia elektronicky nevybavili vôbec nič. Takýto dlhý výpadok pritom nemá vplyv na pokuty, ktoré vám môže za neskoré podanie udeliť Daňový úrad alebo Inšpektorát práce.

"Som účtovníčka a mala som veľký problém. Nešla sociálna poisťovňa, nešiel daňový úrad. Nešlo teda odosielanie cez ten občiansky preukaz," okomentovala vzniknutú situáciu jedna z účtovníčiek, Helena Studeníková. Posledných minimálne 22 hodín sa ľudia márne snažili zaregistrovať. Termín, kedy portál Slovensko.sk opäť pôjde ministerstvo Veroniky Remišovej počas poruchy na stránke ale neuviedlo. 

"Keď to neviem a desaťkrát za sebou podám nejaké daňové priznanie a ono mi to nechce prejsť a ja neviem prečo, vás fakt môže poraziť," vyjadrila sa účtovníčka. "Zhoreli optické káble v jednom z bratislavských tunelov, cez ktorý viedli naše komunikácie. Nemáme zatiaľ detaily, podľa našich informácii polícia prešetruje príčiny vzniku tohto požiaru," vysvetlil riaditeľ národnej agentúry pre elektronické a sieťové služby, Pavel Karel.

Web Slovensko.sk pritom slúži ako elektronická verzia Ústredného portálu verejnej správy. Používajú ho tak súkromné aj podnikateľské subjekty v krajine. Aj podľa účtovníčky Heleny Studeníkovej sa tento problém dotkol obrovskej masy ľudí. "To Slovensko.sk sa netýka len účtovníkov. To sa týka, dá sa povedať každého človeka, ktorý potrebuje niečo vybaviť," konštatovala. "Je možné, že to bola aj vyššia moc. Táto porucha sa stala u poskytovateľa internetových služieb. Vyzerá, že to bola dvojnásobná chyba. Takže pripravujeme opatrenia, aby sa takéto dvojité chyby nevyskytovali," uviedol Pavel Karel. 

Lehoty podaní ale nepustia. Nedali sa, napríklad, flexibilne prihlasovať noví zamestnanci. A ďalším problémom je to, že inšpektorát práce často kontroluje, či nepracuje niekto na čierno. "Reštaurácie zháňajú brigádnikov, ktorí nie sú. A keď sa podarí niekomu zohnať večer brigádnika, ktorý ráno musí nastúpiť a ja ho neviem večer prihlásiť, tak je problém," vysvetlila príklad problému, ktorý z takejto poruchy vyplýva účtovníčka. Pritom podľa ekonómky sa v tieto dni robia daňové priznania k DPH. "Keďže robíme DPH a musela som ich odložiť. A keď sa to nakopí, a teraz mi už horí termín, tak môže sa stať, že ja to daňové priznanie nepodám, že zabudnem. Daňový úrad okamžite pokutuje," reagovala účtovníčka. 

"Vytváranie náhradnej trasy trvalo asi do tretej hodiny nad ránom. Medzitým sme rozpohybovali vládnu sieť Govnet. Osobné údaje neboli v tomto prípade vôbec ohrozené," odkázal Pavel Karel. V tejto súvislosti ale nie veľmi dobre načasovala polícia svoje video na sociálnej sieti. Ľudí totiž vyzývajú k tomu, aby nestáli v rade a klikali z domu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy