Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Teplota vzduchu vystúpi až na neuveriteľných 40 stupňov. Kde a ako sa môžeme ochladiť?
Zdielať na

Teplota vzduchu vystúpi až na neuveriteľných 40 stupňov. Kde a ako sa môžeme ochladiť?

BRATISLAVA / Vlna horúčav sa zo západu Európy postupne presúva na Slovensko. Už v stredu, 20. júla, teploty vysoko presiahli 30 stupňov. A vyzerá to tak, že nám slnko ešte poriadne prikúri. Vo štvrtok, 21. júla, na niektorých miestach teplota vzduchu vystúpi až na neuveriteľných 40 stupňov. Preto sme zisťovali, kde a ako sa v takýchto teplotách môžeme ochladiť.

Krátko popoludní sme na Hlavnom námestí v Bratislave namerali viac ako 37 stupňov. Kým o pár kilometrov vyššie, v lese nad mestom, teplomer ukazoval hneď o 4 stupne menej. "V centre mesta sú teploty vyššie, pretože sa to každý deň dobre prehreje. Prepáli sa to. V noci, keď má byť chladnejšie, tak to vyžaruje," hovorí meteorológ Peter Jurčovič. 

Skúsený meteorológ preto odporúča odísť z mesta

Odísť by ste mali hlavne tam, kde príroda dokáže vysoké teploty prirodzene korigovať. Prípadne sa ísť ochladiť do prírodnej chladničky. Napríklad do Lomnického sedla, kde sa ľudia sa chladili už len pri pohľade na snehové polia pod Lomnickým štítom. Kým sa v tých nižších polohách mohli tatranskí turisti obliecť letne, hore to už neplatilo. Aj veľa západniarov si nevie vynachváliť nápad, že pred týmito horúčavami utiekli práve sem. "Neviem si predstaviť, aké peklo musí byť teraz doma," hovorí turista z Bratislavy, Michal. 

Kto takúto možnosť nemá, ľadu sa môže dotknúť inde

Napríklad v obchode. Zatiaľ, čo ľudia pri vysokých teplotách zhadzujú oblečenie, na oddelení rýb sa musia práve naopak, poriadne naobliekať. "Chodia naozaj bežne teplo poobliekaní. Pretože táto predajná plocha nie je jediné miesto, kde sa pohybujú. Vstupujú aj do zázemia, kde tie ryby skladujeme. A tam tá teplota sa pohybuje od 0 do 2 stupňov," hovorí riaditeľka pobočky veľkoobchodných potravín, Juliana Kohútová. 

Práve ryby patria medzi najcitlivejšie a najrýchlejšie kaziace sa potraviny. Pre zachovanie kvality ich musia držať v maximálnom chlade. Takmer 40 stupňové teplotné rozdiely, ale predavačom veľké starosti nerobia. Práve naopak. "V pohode je to, človek je zvyknutý na také prostredie," hovorí predavač rýb, Jaromír Meitner. 

​Keď ľadový obchod po ruke nemáte, nezúfajte. Ochladiť sa dá aj inak

Vo veľkých horúčavách by ste mali zabudnúť na ľadové nápoje. Odborníci radšej radia, dať si teplú polievku. "Je síce dobrý pocit, vypiť ľadový nápoj. Ale to je len chvíľkový pocit. To telo reaguje úplne inak," informuje všeobecná lekárka pre dospelých, Jana Bendová.  

Podľa medicínskych výskumov, paradoxne studeným nápojom vyvoláme v teple úplne inú reakciu tela, ako zamýšľame. Ľudský organizmus sa totiž chladí z vnútra. Ak si žalúdok prudko vychladíme, začne sa telo ohrievať. No naopak, ak ho zahrejeme, na plný výkon zapne pomyselnú ľudskú klímu. "To telo naozaj nepustí, tam sú fyzikálne zákony podľa ktorých funguje a jednoducho ľadový nápoj nie je správny," hovorí Bendová. 

Na vlastnej koži to môžete vyskúšať už vo štvrtok 

Podľa meteorológa Petra Jurčoviča nám bude ešte aj vo štvrtok, 21. júla, poriadne horúco. "Kto vie, či aj tá 40ka nebude," tvrdí Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy