Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kúpime nové vrtuľníky pre policajtov a záchranárov. Vraj sa nemôžeme spoliehať na Putina, či má dobrý deň
Zdielať na

Kúpime nové vrtuľníky pre policajtov a záchranárov. Vraj sa nemôžeme spoliehať na Putina, či má dobrý deň

BRATISLAVA / Ministerstvo vnútra kupuje dva nové vrtuľníky za vyše 29 miliónov eur. Na svojom rokovaní to odobrila vláda. Slúžiť majú policajným a záchranným zložkám. Rezort sa tak ponáhľal, že nevypísal ani súťaž. Nové stroje sú náhradou za ruské vrtuľníky, ktorých prevádzka viac nebude možná. Rovnaký problém rieši aj ministerstvo obrany.

Vláda v stredu, 20. júla, zasadala opäť v letnom online režime, teda aj bez prístupu médií. Hoci značná časť ministrov na Úrad vlády prišla. Ministerstvo vnútra kupuje dva nové vrtuľníky za takmer 30 miliónov pre policajtov hasičov a záchranárov. 

Ministerstvo hovorí, že v súčasnosti máme k dispozícii jeden americký Bell a dva ruské stroje MI-171. Tie vďaka svoje kapacite slúžia pri policajných výcvikoch, hasení požiarov, pátraní či ochrane hraníc. Ich životnú púť skrátila ruská agresia na Ukrajine. "V nadväznosti na ruský útok na Ukrajinu a následne prijaté sankcie z dôvodu vojnového konfliktu, nie je možné garantovať zachovanie letovej spôsobilosti aktuálne dostupných vrtuľníkov a je potrebné okamžite zabezpečiť ich náhradu," informuje hovorkyňa ministerstva vnútra, Zuzana Eliášová. 

Práve z časovej tiesne podľa ministerstva vrtuľníky nakupujeme bez verejnej súťaže, priamo a nie od výrobcu, ale od sprostredkovateľa. "Nakoľko sa vrtuľníky vyrábajú na zákazku a nie na sklad, bolo oslovenie obchodníkov s leteckou technikou kľúčovým a nevyhnutným krokom," uviedla Eliášová.

Vláda kupuje taliasnko-britský stroj Leonardo AW 189 za 10,6 milióna eur a Leonardo AW 139 za 14,4 milióna eur. S potrebným špeciálnym dovybavením a výcvikom pilotov celková čiastka dosahuje 29,4 milióna eur.

Mikulcova predchodkyňa si potrebuje naštudovať detaily nákupu, ale v jednom má jasno. "Nákup techniky pre bezpečnostné zložky treba v tejto dobe, ktorá je tak náročná pre ľudí, veľmi obozretne sledovať," hovorí exministerka vnútra Denisa Saková (Hlas-SD).

Rovnaký problém riešilo a rieši aj ministerstvo obrany, ktoré má z čias minulých tiež k dispozícii ruské vrtuľníky. "Máme problém dostať, kvôli sankciám a hlavne kvôli nevoli, náhradné diely. Nebudeme sa spoliehať na Putina, či má dobrý deň," hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). K dispozícii malo stroje MI-17, postupne ich armáda začala nahrádzať blackwahkami, tých je deväť a ďalšie dva sú objednané. Ruské stroje postupne vyraďujú z prevádzky. "V súčasnosti máme tri komplet opravené v LOTN, ale to sú posledné tri vrtuľníky," tvrdí Naď. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy