Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NBS varuje pred úpadkom našej krajiny
Zdielať na

NBS varuje pred úpadkom našej krajiny

BRATISLAVA / Vojna, pandémia a kríza len prehĺbili problémy, ktoré trápia Slovensko už dlhodobo. Zlý stav zdravotníctva, školstva, či zloženie ekonomiky potrebujú rozsiahle zmeny. Presnejšie štrukturálne reformy. Pred úpadkom našej krajiny varuje Národná banka Slovenska.

Národná banka Slovenska varuje, Slovensko dlhodobo zaostáva a stále hrá len druhú ligu. Podobne je to aj s poslednou bombasticky ohlásenou investíciou na východe Slovenska. Že sem piata automobilka príde je lepšie, ako keby práca nebola, ale. "Štruktúra týchto podnikov je primárne zameraná na v podstate montáž, finalizáciu produktov," vysvetlil vedúci štrukturálnych analýz NBS, Branislav Reľovský. 

"Znovu je to z kategórie, dáva nám to nejaký čas, aby sme riešili tie skutočné problémy," priznal hlavný ekonóm NBS, Michal Horváth. Problémov a to dlhodobo je viac než dosť. "V prvom rade to tkvie v nedostatočnom vzdelávacom procese," vysvetlil Reľovský. Bez toho tu žiadne inovácie a pridaná hodnota nebudú. Naša krajina má dlhodobo problém aj s nekvalitným zdravotníctvom. Pandémia len prehĺbila tento problém. "Očakávaná miera dožitia sa počas pandémie znížila takmer až o tri roky skoro a spolu s Bulharskom sme najhorší," informoval Reľovský. 

Celý tento mix zhoršuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií. Tie budú ešte trpieť, keďže štát bude musieť sanovať najbrutálnejšiu infláciu za posledných dvadsať rokov. Zdražovaním trpí celá Európa. Podľa aktuálnych čísiel eurostatu najmenej Malta, najviac Estónsko. My sme nad priemerom únie. Celému tomuto marazmu by mohol pomôcť Plán obnovy, podľa NBS je aj dobre napísaný. Najväčším problémom Slovenska je ale jeho realizácia. "Bolo by dobré keby sa to tentokrát zmenilo a bolo to tentokrát inak," konštatoval Horváth. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy