Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kliešťová sezóna je v plnom prúde. Výskyt boreliózy už presiahol čísla z minulej sezóny
Zdielať na

Kliešťová sezóna je v plnom prúde. Výskyt boreliózy už presiahol čísla z minulej sezóny

BRATISLAVA / Leto - to nie sú len festivaly či dovolenky, ale aj otravné komáre a kliešte. Práve kliešte môžu človeku spôsobiť veľké zdravotné problémy. Najčastejšie sú to ochorenia encefalitída a borelióza. Výskyt boreliózy už presiahol čísla z minulej sezóny.

Kliešť obyčajný je druh parazita, ktorý sa živí krvou zvierat a ľudí. V súvislosti s ním sa spomínajú 2 najčastejšie choroby. Kliešťová encefalitída a lymská borelióza. Kliešťa sa však nemusíte báť, môžete si ho vytiahnuť aj svojpomocne.

"Ideálne takými špeciálnymi kliešťami, pinzetou na kliešte, chytiť ho čo najbližšie pri koži a takým jemným kývavým pohybom ho vytiahnuť. Keď zostane hlavička, nie je to tragédia, ono keď už je kliešť mŕtvy, už žiadne ochorenie neprenesie," uviedla primárka kliniky infektológie v Bratislave, Alena Koščálová. 

Pri kliešťovej encefalitíde ide o vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu, avšak dá sa proti nej zaočkovať. "Čo sa týka tej stratégie vysokorizikových osôb, tu sa môžeme baviť o dostupnej vakcíne voči kliešťovej encefalitíde, ktorá sa dávkuje v trojdávkovej vakcinačnej schéme," informoval pracovník Úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, Peter Gába. 

Najviac ich je v Banskobystrickom, Žilinskom a Trenčianskom kraji

Medzi príznaky, ktoré prídu v dvoch fázach patrí horúčka, bolesť hlavy, respektíve v horšom prípade stuhnutie šije či poruchy pamäti. Výskyt kliešťov je rozmanitý. "Na území SR sú to najmä kraje ako Banskobystrický, Žilinský alebo Trenčiansky, kde je najvyššia incidencia," konštatoval Gába. Čo sa týka boreliózy, v súčasnosti je jej výskyt vyšší ako tomu bolo minulý rok. Pôvodcom ochorenia sú baktérie borélie, očkovanie neexistuje, a tak sa choroba musí liečiť dlhodobým užívaním antibiotík. "Je veľmi dobre liečiteľné antibiotikami. Samozrejme, je dobré, keď je liečené, čo najskôr," uviedla primárka Koščálová. 

Príznaky boreliózy sa prejavujú v troch fázach, tá posledná sa pritom môže prejaviť až po rokoch. Kým v prvej ide o začervenanie kože či zvýšenú teplotu a dá sa liečiť antibioticky, v tej tretej môže dôjsť až k postihnutiu centrálneho nervového systému, keď už antibiotiká nezaberajú. Aby sme sa vyhli problémom, najjednoduchšie, čo môžeme urobiť je nosiť vhodné oblečenie. Uistite sa hlavne v tom, aby ste počas pobytu v prírode mali dlhé nohavice a rukávy. Pomôže aj repelent.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy