Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Mnoho zariadení, ktoré ubytovali ukrajinských utečencov, sa sťažuje, že od štátu nedostávajú platby
Zdielať na

Mnoho zariadení, ktoré ubytovali ukrajinských utečencov, sa sťažuje, že od štátu nedostávajú platby

DOLNÝ KUBÍN / Od ministerstva dopravy zatiaľ nedostali ani cent. Internát v Kňažej stoja ukrajinskí utečenci mesačne približne 10-tisíc eur, no peniaze od štátu nikde. Nie sú jediní. V podobnej situácii sú iní, ktorí ubytovali Ukrajincov. Napríklad hotel v Nižnej na Orave či penzión v Mútnom. Rezort dopravy sa bráni, že ide o náročný administratívny proces.

Na internáte v Dolnom Kubíne priemerne býva sedemdesiat Ukrajincov. Do 31. marca internát ako ubytovacie zariadenie patrilo pod ministerstvo vnútra a s platbami cez okresný úrad nebol problém.

"Od 1. apríla sme sa stali ubytovacím zariadením strednodobej kategórie a odvtedy patríme pod ministerstvo dopravy," hovorí riaditeľka strednej odbornej školy Adriana Bellová. Dokonca od začiatku leta sa platby za ubytovanie zvýšili. Ubytovatelia sa zvýšeným platbám potešili, avšak platby
doposiaľ nedošli.

Podobne na to je aj Stredná škola obchodu a služieb so svojím internátom. "Situácia je divná, nakoľko od apríla, kedy sa zmluva uzavrela, nedošlo ani jedno euro," hovorí riaditeľ strednej školy Peter Ištván. Všetky náklady spojené s chodom internátu idú zatiaľ na náklady školy. "Niektorí súkromníci postupovali tak, že na tých odídencov zavreli ubytovacie priestory a vysťahovali. Ja neviem, či k tomuto nepristúpime aj my. Toto sú peniaze, ktoré mohli byť investované do žiakov a odborného vzdelávania," dodáva Peter Ištván.

Aj v hoteloch a penziónoch sa boria s týmto problémom. "Od začiatku tejto krízy sme mali nejakých 42 ľudí v našom penzióne, sú pod ministerstvom dopravy, ktoré nám všetkým rozposlalo zmluvy, nemáme bohužiaľ ani žiadnu platbu," priznáva ubytovateľ v penzióne Marián Murín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy