Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pokračuje súd v prípade Jána Kuciaka: Predvolali svedka, ktorý mal novinára sledovať
Zdielať na

Pokračuje súd v prípade Jána Kuciaka: Predvolali svedka, ktorý mal novinára sledovať

Archívna reportáž

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku dnes pokračuje hlavné pojednávanie v kauze vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka, ktorá je spojená aj s prípadom prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho. Súd začal v prítomnosti Marian Kočnera a prišli aj rodičia zavraždených. Na pojednávanie dnes neprišla Alena Zsuzsová.

Predvolali svedka, ktorý mal Jána Kuciaka sledovať

Súd ako svedka predvolal bývalého policajta Štefana Mlynarčíka. Toho spolu s bývalým príslušníkom finančnej správy Miroslavom Kriakom Peter Tóth v roku 2017 najal na sledovanie novinárov, vrátane neskôr zavraždeného Kuciaka. Kriak pred súdom v obnovenom procese už vypovedal v júni tohto roka.

Mlynarčík pred súdom vypovedal už v pôvodnom procese týkajúcom sa vraždy Kuciaka v januári 2020. Ako vtedy uviedol, myslel si, že sledovanie novinárov vykonáva pre štát, konkrétne pre Slovenskú informačnú službu. Na sledovanie ho podľa vlastných slov najal Miroslav Kriak, ktorého sám považoval za morálneho človeka odhodlaného bojovať za spravodlivosť. "Všetky zadania dával pán Kriak,“ povedal Mlynarčík v roku 2020 a dodal, že Petra Tótha stretol iba na krstoch kníh a osobne ho nepoznal. Prevažná činnosť tímu bola podľa Mlynarčíka zameraná na monitorovanie bratislavského baru Next Apache. Dôvodom malo byť podozrenie na drogovú trestnú činnosť. Pokyny na individuálne sledovanie osôb podľa Mlynarčíka členovia tímu brali skôr s nevôľou.

​Vypovedať budú aj súdni znalci

Pokiaľ ide o Kuciaka, Mlynarčík v januári 2020 potvrdil verziu Kriaka. Vypovedal, že Kuciaka sledovali len niekoľko dní a nezistili o ňom nič závažné. "Ako sa vyjadril pán Kriak, určite to nie je osoba, ktorá by užívala drogy,“ povedal. Sledovanie podľa svedka vykonávali buď v ranných alebo poobedňajších hodinách, teda vo svojom voľnom čase. Súd dnes takisto v rámci dokazovania predvolal na výsluch trojicu súdnych znalcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy