Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Keď sa pred hranicou objavili luxusnejšie autá, Slovákom stúpla vlna závisti. Éra prevozu áut sa ale skončila
Zdielať na

Keď sa pred hranicou objavili luxusnejšie autá, Slovákom stúpla vlna závisti. Éra prevozu áut sa ale skončila

UBĽA / Hoci si väčšina z nich kúpila lacné autá v bazároch, u Slovákov stúpala vlna nervozity či závisti. Stačilo, že sa pred hranicou s Ukrajinou objavilo zopár luxusnejších áut. Aj takéto situácie priniesol zákon, vďaka ktorému si mohli Ukrajinci priviezť z Európskej únie vozidlo bez zaplatenia cla. Éra prevozu áut sa ale definitívne skončila.

Niektorým autá rozstrieľali, iné zavalili sutiny po výbuchoch a ďalšie zhoreli. Počas ruskej agresie na Ukrajine pribúdajú vrakoviská s torzami hrdzavých vozidiel.

Možnosť kúpiť si auto v Európskej únii a navyše ho priviezť na Ukrajinu bez zaplatenia cla bolo pre mnohých Ukrajincov mimoriadne výhodné. V tom najkritickejšom období rátala finančná správa čakacie doby nie v hodinách, ale v dňoch a vyše 700 vodičov stálo vo svojich autách pred hraničným priechodom týždeň.

Od prvého júla bolo nulové clo zrušené a hraničné priechody sa vrátili do štandardného režimu. "Od 11.4.2022 do 30.6.2022 vybavili príslušníci finančnej správy na slovensko-ukrajinských cestných hraničných priechodoch 10 208 vozidiel s prevoznými evidenčnými číslami," uviedla hovorkyňa Colného úradu v Michalovciach Jana Nimrichterová .

Najviac vyvážali staršie autá, väčšinou z bazárov. Nových áut prešlo cez hranicu iba približne 120. V kolóne sa občas objavilo aj luxusnejšie auto, čo hneď zdvihlo u niektorých Slovákov vlnu pohoršenia. A s takýmito názormi sa stretla aj starostka obce Ubľa.

"Naozaj, všetci si mysleli, že ak ide o utečencov sú to ľudia, ktorí utekajú bez ničoho. A naozaj to tak bolo. Ale teraz, keď vidia, že Ukrajinci si môžu kúpiť motorové vozidlo, na ktoré náš občan nemá finančné prostriedky, tak automaticky narástla tá nervozita," povedala Nadežda Sirková, starostka obce Ubľa.

Podľa zverejnených štatistík bol najdrahším autom, ktoré bolo na Ukrajinu vyvezené Mercedes, ktorý stál 220-tisíc amerických dolárov. Išlo ale skôr o výnimku, keďže väčšinu vozidiel tvorili autá dostupné pre bežných ľudí, ktorým v čase vojny určite niet čo závidieť.

"Musíme v sebe udržať človečinu, v prvom rade sme ľudia, a ak tú človečinu v sebe stratíme, stratíme všetko," dodala Sirková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy