Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Obavy samospráv. Výstavba nájomných bytov môže spustiť veľké sťahovanie z vidieka do miest
Zdielať na

Obavy samospráv. Výstavba nájomných bytov môže spustiť veľké sťahovanie z vidieka do miest

BRATISLAVA / Úlohou štátu pri zavedení štátneho nájomného bývania bolo nastaviť finančný a prevádzkový model. Ten bol pôvodne prezentovaný ako model pre krajské mestá. Zástupcovia obecných samospráv majú obavy z odlivu obyvateľov, a tým aj financií na rozvoj vidieka.

Kľúče od 24 obecných nájomných bytov v Kráľovom Brode sa rozchytali v okamihu, ako teplé rožky. "Mali sme vyše 50 žiadostí," tvrdí starosta obca Kráľov Brod Gergely Agócs.

65% investícií je z úveru zo štátneho fondu a ďalších 35% dostala obec ako nenávratnú dotáciu z ministerstva dopravy. Na Slovensku žiada od štátu peniaze na výstavbu nájomných bytov o dve tretiny viac obcí ako miest. Aj tak sme v únii na chvoste. "Za nami je už iba Rumunsko, na Slovensku bola dlhodobo preferovaná túžba vlastniť a nie využívať," povedal Michal Kaliňák, riaditeľ kancelárie Združenia miest a obcí. 

"Je to obrovská zodpovednosť obec si musí zabezpečiť, aby v tých nájomných bytových domoch aj niekto býval aj o 20 aj o 30 rokov, aby niekto platil nájomné, lebo z niečoho musí platiť, splácať úver," priznáva starosta Gergely Agócs. Avizovaná podpora štátneho nájomného bývania môže prispieť k tomu, že viac bytov sa bude stavať v mestách. "Keď sa budú stavať tie nájomné byty pri tých krajských mestách, tak to bude odliv ľudí z regiónov, tým pádom sa to odzrkadľuje aj v podielových daniach, aj v obsadenosti školy, škôlky, a tak celkovo," dodáva Agócs. Štátne nájomné byty boli prezentované pre väčšie mestá. 

"Developerov, projekty či umiestnenie bytov nevyberá štát ani štátni úradníci. Výstavbu a financovanie, bude zabezpečovať súkromný sektor. Obdobným spôsobom môže byť do projektov zapojená aj samospráva s ich pozemkami, ale záujem zabezpečí trh, nie štát," informuje podpredseda vlády Štefan Holý.

Súvisiace články