Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Rozhodnutie súdu v prípade kňaza zaujalo aj ministerku Kolíkovú. Chce vedieť, kde je chyba
Zdielať na

Rozhodnutie súdu v prípade kňaza zaujalo aj ministerku Kolíkovú. Chce vedieť, kde je chyba

BRATISLAVA / Kňaz František Ondek dostal za niekoľko-ročné zneužívanie mladistvej iba trojročnú podmienku. Po tom, ako na tento prípad upozornila televízia Markíza, začala sa o kauzu zaujímať aj ministerka spravodlivosti. Nevylúčila ani to, že právnu úpravu v trestnom zákone v prípadoch zneužívania by bolo treba prehodnotiť.

Kňaz mal zneužívať len 13 - ročné dievča počas 3 rokov na fare v Dolnom Kubíne. Väčšina dolnokubínčanov, s ktorými sme sa rozprávali, farárovo konanie odsúdila no našli sa aj takí, čo za nim stále stoja. "Oni hodne na farárov navymýšľajú čo nepravda," povedala obyvateľka Dolného Kubína. 

Podľa poslankyne Cigánikovej, ktorá sa o prípad po jeho medializovaní začala zaujímať však takýchto prípadov zneužívania bolo viac. "Nie je to jediný prípad. Môžem len potvrdiť, že tie obete to v tom prostredí vôbec nemajú lebo tou spoločnosťou sú často považované za tie, ktoré zlákali toho chudáka farárka v podstate," vyjadrila sa poslankyňa NR SR, Jana Bittó Cigániková. Kontroverzné rozhodnutie súdu zaujalo aj ministerku Kolíkovú, ktorá si vyžiadala spis zo spomínaného prípadu. Chce zistiť kde nastala chyba. "Jednoznačne právna úprava v trestnom zákone je súca na prehodnotenie," reagovala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Aktuálne sa najnižšia trestná sadzba za sexuálne zneužitie osoby mladšej ako 15 rokov pohybuje v rozmedzí od 3 do 10 rokov odňatia slobody. Napriek tomu ale kňaz Ondek odišiel zo súdu s 3-ročnou podmienkou a do väzenia nešiel pretože s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste.

"Dohoda o vine a treste sa neprejednáva pred súdom a ako povedzme odmenou je tu možnosť dohodnúť si trest až o jednu tretinu nižší ako je dolná hranica zákonnej trestnej sadzby," uviedol advokát Peter Kováč. Sudca ale s takouto dohodou súhlasiť nemusí. To sa ale v tomto prípade nestalo a tak za 3 roky sexuálneho zneužívania zostáva kňaz Ondek naďalej na slobode s podmienkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy