Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Skupina ôsmich turistov podcenila prírodu aj počasie. Počas búrky zablúdili v Slovenskom raji
Zdielať na

Skupina ôsmich turistov podcenila prírodu aj počasie. Počas búrky zablúdili v Slovenskom raji

SLOVENSKÝ RAJ / Skupina ôsmych ľudí potrebovala v Slovenskom raji pomoc záchranárov. Po dlhej túre zablúdili a v lese ich zastihla búrka. Deti, ktoré mali so sebou, už boli vyčerpané.

Skupina turistov podľa horských záchranárov podcenila hneď niekoľko vecí a faktorov. Našli ich vystrašených a premočených v prístrešku pri závere Suchej belej. Partia vyrazila až popoludní do rokliny Veľký sokol. Ide o časovo náročnú turistiku, ktorá je dlhá.

V závere zle odbočili 

Plánovali sa vrátiť naspäť na Hrabušickú pílu. No v závere zle odbočili a horským záchranárom zazvonil telefón z operačného strediska "Zišli z plánovanej trasy a medzitým ich zastihla búrka. A keďže boli s malými deťmi, boli premočení, vystrašení. Tak nás požiadali o pomoc. Po lokalizovaní miesta, kde sa nachádzajú, sme vyrazili," informuje zasahujúci záchranár Horskej záchrannej služby v Slovenskom raji, Miroslav Vermeš. 

Štyri deti boli vo veku 6-12 rokov. Celá skupinka bola podľa profesionálov turisticky zdatná. No napriek tomu turistiku podcenili. "Oni to dosť podcenili, lebo išli Veľký sokol, čo je dosť náročná trasa a vyrážali o druhej poobede. Čiže to bolo z ich strany veľké podcenenie," hovorí Vermeš. 

Neraz nám títo profesionáli hovorili, že v popoludňajších hodinách je najlepšie byť už z túry naspäť. Priechod Veľkým sokolom trvá 5 hodín. Preto ju akurát ukončili vo večernej búrke.

Horskí záchranári aj na margo tohto prípadu turistov varujú

Ak sa chystáte do hôr je veľmi dôležité sledovať aktuálnu predpoveď počasia.  Aktuálne výstrahy nájdete aj na webstránke horskej služby. Táto záchranná akcia sa skončila našťastie bez zranení. Skupinke sa podarilo dôjsť k prístrešku v ktorom sa skryli pred bleskami "Je dosť veľa turistických prístreškov, pod ktoré sa dá skryť. Samozrejme, je to lepšie, ako stáť v rokline alebo pod nejakým stromom. Tie prístrešky sú zaznačené v turistických mapách," tvrdí Vermeš. 

Podľa meteorológa musia turisti počas víkendu rátať na Spiši aj s dažďom či búrkami. "Asi najviac by ich malo byť v piatok, kedy očakávame aj možnosť búrky. Prehánková činnosť bude najmä popoludní a pokračovať bude aj v sobotu a v nedeľu. Takže tam sa pripravme na možnosť schladenia," informuje meteorológ Daniel Cibula. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy