Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pod Tatrami pribudne nová lanovka za 15 miliónov eur
Zdielať na

Pod Tatrami pribudne nová lanovka za 15 miliónov eur

NÍZKE TATRY: Návštevníkov Jasnej v Nízkych Tatrách dnes skoro ráno zrejme prekvapilo, keď videli, alebo počuli zo svojich izieb vrtuľník. Tentokrát však nešlo o záchranu života, ale o niečo iné. Pre lyžiarov, ale aj turistov tam počas leta budujú lanovku za vyše 15 miliónov eur. Nová lanovka by mala výrazne zrýchliť presun ľudí z Bielej Púte na Chopok.

"Priletel vrtuľník z Rakúska a rozvážal nám podpery po stavenisku, vzhľadom k tomu, že k základom podpier sa nemožno inač dostať ako vrtuľníkom," vysvetlil zástupca firmy budujúcej lanovku, Tomáš Fried. Prepojiť Bielu púť a Chopok pomôže budúca lanovka. Navyše nová lanovka bude premávať z Bielej Púte na Priehybu bez prestupu.

"Preprava, ktorá zredukuje dlhé rady, čo sa tvorili na lanovke lienka," uviedol ako jeden z dôvodov stavby novej lanovky riaditeľ horského strediska Jasná, Jiří Trumpeš. Zohratý tím od skúseného pilota po montažníkov na zemi osádzali rozobraté niekoľkotonové stĺpy budúcej lanovky. Pilot musel pilotovať vo výške aj 50 metrov. A presne sa trafiť aj s trojtonovými dielcami stĺpu, aby všetko do seba dobre zapadlo. "Po lietaní sa zošróbujú a budú pripravené na natiahnutie lana," uviedol Tomáš Fried. 

Budúcou lanovkou sa môže previesť až 2 500 ľudí za hodinu, čo je až desať násobok kapacity staršej lanovky. "Kabínky u tejto lanovky sú 15 miestne, čo je veľmi dôležité pri rýchlosti vetra, jednak sú ťažšie a majú dva spínacie aparáty a pri zaťažení sú veľmi stabilné," informoval Tomaš Fried. "Lanovka je bezbariérová - vhodná aj pre kočíky, aj pre hendikepovaných," doplnil riaditeľ horského strediska Jasná, Jiří Trumpeš.

Lanovka bude premávať už budúcu zimnú sezónu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy