Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Veľké stavebné projekty sú ohrozené: Zmluvy nezohľadňujú nárast cien materiálov
Zdielať na

Veľké stavebné projekty sú ohrozené: Zmluvy nezohľadňujú nárast cien materiálov

TREBIŠOV / Nárast cien materiálov a zmluvy so štátom bez ich kompenzácie, ženú stavebné firmy na pokraj ekonomickej katastrofy. Týka sa to aj projektu Terminálu integrovanej osobnej prepravy v Trebišove. Zhotoviteľ už nechce ďalej prehlbovať stratu a snaží sa práce zastaviť. Ako prvý na Slovensku sa preto obrátil na súd.

"Prvá faktúra, ktorú sme dávali smerom voči investorovi, bola vo výške 70 000 a naše náklady boli 170 000, takže asi tak to funguje," hovorí generálny riaditeľ Chemkostavu, Tibor Mačuga. Firma nedokáže garantovať, že projekt dokončí. Dôvodom je nárast cien stavebných materiálov. "By sme boli v strate," tvrdí Mačuga.

Obrovský nárast cien nikto nespochybňuje

Toto riziko nebolo možné vopred predvídať. "Niektoré materiály sa pohybujú 100%, niektoré 200 až 300%," informuje projektový manažér Top Trebišov, Stanislav Homza. 

Stavebná firma na problém upozorňuje od začiatku projektu

Štátna inštitúcia, vraj ale nemôže akceptovať žiadnu úpravu cien. Čaká sa na plošné riešenie. "Samovoľne nemôžeme navyšovať ceny bez odsúhlasenia. Čakáme teda na usmernenie od Úradu pre verejné obstarávanie, rovnako aj z ministerstva dopravy," uviedla hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky, Ria Feik Achbergerová . 

Pohár trpezlivosti stavebnej firmy pretiekol

Obrátila sa preto na súd. Ten má o predbežnom opatrení rozhodnúť ešte tento mesiac. "Žiadame o pozastavenie stavby z titulu skokového nárastu cien," hovorí Mačuga. 

Ak firma uspeje, všetky práce budú musieť byť zaplatené za ceny v čase realizácie. Pôjde o precedens, na ktorý sa určite odvolajú aj ostatní stavebníci, ktorí robia pre štát.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy