Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V nemocniciach chýbajú sestry aj lekári. Zmeniť by to mohla len dohoda na platoch
Zdielať na

V nemocniciach chýbajú sestry aj lekári. Zmeniť by to mohla len dohoda na platoch

BRATISLAVA / Lekári zdvihli varovný prst a počas tohto leta sa začínajú mobilizovať. V prípade, že sa zdravotníci s vládou nedohodnú na lepších pracovných podmienkach a platoch, na jeseň môžeme prísť o tisícky zdravotníkov, pričom už dnes ich máme nedostatok.

Motivácia vo forme vyšších platov a lepších pracovných podmienok je stále len v štádiu rokovaní. Mnohé zdravotné sestry podľa ich slov melú z posledného. Nemocnice lákajú personál na rôzne benefity. 

Chýbajú nielen sestry, ale aj lekári. V bojnickej nemocnici ich potrebujú 15, takmer na každé oddelenie. "Máme oddelenia, kde celé oddelenie stojí na jednom lekárovi, v prípade jeho odchodu do dôchodku je ohrozený chod," informuje Peter Glatz, riaditeľ bojnickej nemocnice. 

Lekárom pomaly ale isto začína dochádzať trpezlivosť a počas tohto leta začínajú zbierať výpovede. Zatiaľ čo v trenčianskej fakultnej nemocnici lekári ešte výpovede neavizovali, v Bojniciach áno. "Rokovania k tejto téme naďalej pokračujú. Predseda vlády Eduard Heger intenzívne s lekármi komunikuje a pracuje na tom, aby v dohľadnom čase našli spoločné riešenie," tvrdí hovorkyňa predsedu vlády Ľubica Janíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy