Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Obyvateľov Bratislavy napádajú vrany. Ľudia majú strach a vyhýbajú sa niektorým miestam
Zdielať na

Obyvateľov Bratislavy napádajú vrany. Ľudia majú strach a vyhýbajú sa niektorým miestam

BRATISLAVA / Obyvateľov niektorých častí Bratislavy trápi kuriózny problém. Napádajú ich vrany. Útočiť majú aj na psy a mačky. Ľudia začínajú mať strach a niektorým parkom sa radšej vyhýbajú.

Najhoršia situácia s útočiacimi vranami má byť v bratislavskej Petržalke. Miestni obyvatelia neskrývajú obavy. "Mestská polícia v uplynulom období zaznamenala viacero oznamov od občanov, ktorí sa sťažovali na agresívnejšie správanie vrán," informuje hovorca mestskej polície Peter Borko.

Petržalská samospráva ubezpečuje, že ide o dočasný jav a vrany si takýmto správaním majú chrániť svoje mláďatá. Z tohto dôvodu môžu nalietavať nielen na ľudí, ale aj na psov a mačky. "V prípade, že obyvatelia zaznamenajú vo svojom okolí takéto problematické správanie vrán, môžu sa obrátiť na svojho správcu bytového domu alebo môžu kontaktovať odborníkov z oblasti ornitológie," tvrdí hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

Útoky vrán majú byť v tomto období pravidelné. Ich problematické správanie môže pretrvávať maximálne do polovice júla. "Keď sú mláďatá väčšie, prestanú sa tak správať. Čiže to je vyslovene v čase výchovy mláďat," povedal ornitológ Samuel Pačenovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy