Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ďalší medveď v lokalite, kde ho nikdy nepozorovali. Videli ho v okolí mesta Vráble
Zdielať na

Ďalší medveď v lokalite, kde ho nikdy nepozorovali. Videli ho v okolí mesta Vráble

VRÁBLE / Manželov z Vrábeľskej časti Dyčka v noci vystrašil medveď. Šelma sa pohybovala iba pár metrov od ich rodinného domu. Ide o ďalšiu lokalitu na juhozápade Slovenska, kde medveďa ešte nikdy nikto nevidel. V okrese Nitra sa šelmy pohybujú už takmer dva mesiace. Prekvapil už aj otca s malými deťmi na prechádzke, ale aj ženy, ktoré pracovali vo vinici.

Muž okolo pol noci išiel skontrolovať sliepky, zrazu začul šramot a myslel si, že sa k domu približuje zlodej. "Manželke hovorím, nech mi podá baterku, hovorím tuto niekde bude zlodej," povedal majiteľ domu Martin Krahulec. 

Nešlo o žiadneho zlodeja, ale v poli za domom sa prechádzal medveď. Zostali po ňom aj stopy v podobe dolámaných rastlín. Martin, ktorý bol zhruba 36 rokov poľovníkom, najskôr neveril vlastným očiam. "On po štyroch pekne išiel potom sa medzi stromami objavil a tam som ho už videl zreteľne," uviedol Krahulec. 

Muž, bežal do domu po ďalekohľad, fotografovať medveďa sa ani nepokúšal, nemal pri sebe mobilný telefón a navyše bola tma. Šelmu pozoroval dlhé minúty a počul, ako vydáva aj zvuky. "Potom hluk prestal, už sa postavil a potom som videl oči, s ďalekohľadom som ho mal ako na dlani, žena moja tá bola vystrašená," povedal Krahulec. 

Pán Martin videl ako medveď smeruje k Vrábeľským viniciam, potom sa mu už stratil z dohľadu. "Išiel smerom na Vráble," povedal Krahulec. Šelmu, videli v neďalekej obci v blízkosti bytoviek, v ďalšej zas 5 žien, ktoré brigádovali vo vinici. "Ja som zazrela nohy. Ten medveď kráčal takým ťarbavým krokom," uviedla jedna z brigádničiek. Odborník z tímu pre medveďa nám povedal, že šelmy tu majú momentálne vďaka úrade na poliach dobré podmienky. "On teraz nemá jedno miesto, kde by chodil zaľahnúť a spať. Raz je pri tej dedine raz pri tej. Obchádza chodí po poliach, kde má potravu na jeseň on zájde do lesa," dodal Štefan Renčo, Zásahový tím pre medveďa hnedého. 

Najčítanejšie správy