Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Plavčíkom môže byť u nás každý a nie je napísané, či musí vedieť plávať. Stačí absolvovať jednodňový kurz
Zdielať na

Plavčíkom môže byť u nás každý a nie je napísané, či musí vedieť plávať. Stačí absolvovať jednodňový kurz

BRATISLAVA / Nie je plavčík ako plavčík. Neexistuje totiž zákon, ktorý by upravoval úroveň ich kurzov. Na Slovensku sa pri bazénoch môžete stretnúť aj s plavčíkmi, ktorí sa školili len jeden deň. Navyše, na bezpečnosť pri kúpaní môžu dohliadať aj neplnoletí. Záchranári pritom dlhodobo volajú po zmene.

"Každý kto sa prehlási, že je plavčík tak je plavčík pretože zákonodarci zabudli dať do vyhlášky, že akú kvalifikáciu má mať," povedal prezident Slovenského Červeného kríža Viliam Dobiáš. Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia hovorí iba o počtoch záchranárov pri jednotlivých bazénoch. 

Plavčíkom za jeden deň? 

Informáciu o tom, aký kurz a od akej organizácie musí plavčík mať - by ste v zákone nenašli. "Objavili sa šikovní ľudia, ktorí využili otvorenosť živnostenského zákona a v rámci živnostenského zákona si založili školiace stredisko, nazvem to tak v rámci ktorého školili plavčíkov," uviedol vedúci školiaceho pracoviska VZS SČK Bratislava Igor Baran. 

Otázkou zostáva aká je kvalita kurzov v organizáciách, ktoré umožňujú stať sa plavčíkom za jeden deň. Podľa našich informácií niektoré z nich vôbec nepreverujú schopnosti budúcich plavčíkov. "Množstvo inzerátov na školenie plavčíkov, kde medzi podmienkami, nie je uvedené ani to, že ten plavčík by mal vedieť plávať, takže to je paškvil, je to tragédia," povedal Dobiáš. 

Legislatíva neupravuje pravidlá kurzov 

"Čo sa týka kurzov tak legislatíva to neupravuje. Ministerstvo nemá vo svojej kompetencii riešiť akreditáciu týchto kurzov. Máme však za to, že je v najlepšom záujme kúpaliska aby mali zabezpečený jednak dostatočný počet plavčíkov a samozrejme aj dostatočne vyškolený personál," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

Jediným štátnym školiacim strediskom je u nás Slovenský Červený kríž. Ide o člena Medzinárodnej záchranárskej asociácie. Plavčícky kurz trvá 54 hodín a pozostáva z praktickej a teoretickej časti. Ešte pred tým, musí ale každý zvládnuť prijímačky. Po úspešnom absolvovaní kurzu dostanú plavčíci preukaz, ktorý im platí v 96-tich krajinách sveta. "Teoretické veci sme previedli do praxe. Kde sme si napríklad vyskúšali vyťahovať človeka z lievika kde je to riziko najväčšie, Vyskúšali sme si najmenej pravdepodobné varianty aby sme boli na všetko pripravení," povedala plavčíčka Marcela Rajcsanyiová. 

Plavčíkom môže byť aj neplnoletá osoba 

Čo ale nie je zakázané je povolené. Prevádzkovatelia kúpalísk si tak môžu vybrať, či na bezpečnosť pri bazénoch bude dohliadať plavčík, ktorý nevie plávať alebo človek, ktorý má medzinárodný preukaz Vodnej záchrannej služby Slovenského Červeného kríža. "Máme všetkých plavčíkov starších ako 18 rokov, Každý plavčík musel absolvovať kurz Slovenského Červeného kríža alebo je to plavčík vodnej záchrannej služby," uviedol riaditeľ aquaparku Michal Petráš. 

Zo zákona vyplýva, že plavčíkom na Slovensku môže byť i neplnoletá osoba, ktorá nemusí byť na prácu fyzicky a ani psychicky pripravená. "V prípade, že ten mladistvý plavčík neposkytne potrebnú pomoc, hoci mal školenie ale nemá tie schopnosti, vedomosti tak sám seba vlastne vystavuje trestnému stíhaniu pre trestný čin neposkytnutia prvej pomoci," povedal advokát Michal Maťas. V spomínanom prípade plavčíkovi hrozí 3-ročné väzenie. U mladistvých sa trestná sadzba znižuje na polovicu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy