Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vlna tropických horúčav kulminuje a padajú historické teplotné rekordy
Zdielať na

Vlna tropických horúčav kulminuje a padajú historické teplotné rekordy

BRATISLAVA, BARDEJOV, SOMOTOR / Pre pretrvávajúce horúčavy je v ohrození teplotný rekord z Hurbanova z roku 2007. Vo viacerých mestách sú v plnej pohotovosti aj takzvané vodné brány. Osvieženie v nich našli miestni obyvatelia či turisti. Na rozhorúčených námestiach je cenným artiklom pitná voda. Svoje by o tom vedeli povedať aj v Bardejove, kde postavili vodný bar.

Na Slovensku nám padajú teplotné rekordy. Preto by sme mali pravidelne dodržiavať pitný režim, alebo sa schladiť niekde pri vode. "Hrozí aj prekonanie absolútneho teplotného rekordu 40,3°C z Hurbanova, z 20. júla 2007," vysvetlil Cibuľa. V súvislosti s extrémne vysokými teplotami vydal SHMÚ nasledujúce výstrahy. Výstraha prvého stupňa je pre oblasti s teplotou nad 33°C, druhého stupňa nad 35°C a tretí stupeň sa používa tam, kde teplota presiahla 38°C. Júnová teplota na dolnom Zemplíne prekonala 140 rokov starý rekord. Cez víkend sa ale horúčavy zmiernia. "V sobotu, 2. júla, bude najteplejšie opäť na juhu Banskobystrického kraja, do 34°C, ale inak sa ochladí na 25°C až 32°C, čo už je určite znesiteľnejšie," skonštatoval Cibuľa. Začiatok ďalšieho týždňa bude už opäť mimoriadne teplý, teplota na juhu bude do 35°C, až v strede týždňa sa výraznejšie ochladí. "Je veľmi teplo, potím sa stále, snažím sa byť vnútri niekde na káve," vyjadril sa obyvateľ Bratislavy.

Pre vysoké teploty zriadili v Bardejove vodný bar

Bardejovská vodná braná je aspoň malým osviežením v týchto horúčavách. Pre vysoké teploty už funguje aj vodný bar. "Tak kto by v takomto počasí nechcel vodu. Rozdali sme už 400 pohárov," vyjadril sa zamestnanec MÚ v Bardejove, Dominik Pračko. V meste aj na Radničnom námestí to vyzerá ako na Sahare, navyše námestie je kamenné a tak v čase, kedy je najviac horúco, vyrážajú do ulíc polievacie auta.

Slovenský historický júnový rekord

Meteostanica v Somotore v piatok, 30. júna, namerala 38,8°C. Ide o slovenský historický júnový rekord. Zariadenie sa nachádza v záhrade rodinného domu. Skrinka je zamknutá a údaje putujú automaticky do centrály. Táto lokalita patrí dlhodobo medzi najteplejšie. Možno sa ešte dočkáme ďalšieho rekordu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy