Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Natankovali ste nesprávne palivo? Toto potom určite nerobte
Zdielať na

Natankovali ste nesprávne palivo? Toto potom určite nerobte

BRATISLAVA / Pokiaľ sa vám to ešte nestalo, tak vás to vraj ešte len čaká. Táto veta sa traduje medzi pracovníkmi servisov. Reč je o nesprávne natankovanom palive do vášho auta. Vysvetlíme čo robiť, teda skôr nerobiť s autom, keď si pomýlite palivo.

Úplne najzákladnejšie pravidlo, pokiaľ natankujete nesprávne palivo do svojho auta je, nepohnúť sa s ním ani o meter, okamžite vypnúť motor a privolať si odťahovú službu. 

Človek nie je neomylný, tak sa to môže stať každému z nás. Stres, zhon alebo len zlý pohľad na tankovaciu pištoľ a problémy sú na svete. Najviac škody budete mať, keď autom po natankovaní nevhodného paliva začnete jazdiť. Pozor, palivo sa natiahne do systému aj otočením kľúča do štartovacej polohy alebo pri modernejších autách, stlačením tlačidla START. "Áno, presne tak. V podstate len kľúčikom do tej prvej polohy, aby sa mi odomkol volant a odtlačiť to celé preč. V momente po naštartovaní motora sa stane jedna taká malá vec, že palivové čerpadlo začne ťahať palivo do celého systému a tým pádom sa to palivo dostane z nádrže ďalej, ako len do nádrže," vysvetlil motoristický novinár Peter Mihálik. 

Laicky povedané, nafta je mastné palivo a benzín suché. Motory a ich súčasti fungujú na inom princípe. Po naštartovaní nestačí len vypustiť palivo z nádrže. Benzín vysuší celý systém "mastného" naftového motora. "Keď natankujeme mastnú naftu do suchého palivového systému benzínu, tak vtedy ten problém je ďaleko väčší," uviedol Mihálik. Tak, či onak náklady na opravu vás nepotešia ani v jednom prípade. "Je jedno, či natankujte benzín do dieselu alebo naopak, lebo tie úkony sú rovnaké. Servis potom musí vypustiť všetko palivo, vyčistiť palivový okruh, vymeniť palivový filter. Náklady sú potom oveľa vyššie ako keď nenaštartujete to auto," odkázal vedúci servisu Michal Halanda.

ZHRNUTIE:

  • pri každom tankovaní si overiť, či do auta patrí benzín alebo diesel
  • keď zistíme, že sme sa pomýlili NEŠTARTOVAŤ auto
  • jemne otočiť kľúčom len do prvej polohy, aby sa odomklo riadenie
  • odtiahnúť auto + kontaktovať servis
  • dúfať, že omyl nebude mať vážnejšie následky

Súvisiace články

Najčítanejšie správy