Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na hranici s Ukrajinou stoja stovky áut. Ľudia začínajú z horúčav kolabovať, zasahovali záchranári
Zdielať na

Na hranici s Ukrajinou stoja stovky áut. Ľudia začínajú z horúčav kolabovať, zasahovali záchranári

UBĽA / Obci Ubľa v pondelok, 27.júna, ministerstvo vnútra konečne po 4 mesiacoch vyplatilo peniaze za prevádzku a náklady v kultúrnom dome. Ten slúžil ako záchytný bod pre vojnových utečencov z Ukrajiny. No kým sa jeden problém čiastočne vyriešil, je tu nový. Pred hranicou stoja stovky áut a vodiči v nich už začínajú z horúčav kolabovať. Poradca premiéra poslal na hranicu cisternu s tisíckami litrov pitnej vody. Ľudia sú nervózni, jednu ženu dokonca medzi dve autá v kolóne pritlačilo tak, že museli zavolať záchranárov.

Čakať vo vysokých teplotách v rozpálených autách je pre nich peklom. Ukrajinci si čelné sklá prekrývajú uterákmi či dekami, tento vodič chráni auto pred slnkom takto originálne.

Priamo k hranici v utorok, 28,.júna, dorazila už aj cisterna, v ktorej bolo vyše 11-tisíc litrov pitnej vody. Chladnú čerstvú vodu si ľudia naberali do fliaš a konečne si mohli umyť ruky a opláchnuť si tvár. Cisterna bude k dispozícii vždy dvakrát na deň.

"Jedna cisterna naplnená pitnou vodu bude stáť od desiatej do dvanástej, a potom popoludní od šestnástej do osemnástej," uviedla starostka obce Ubľa Nadežda Sirková.

"Je to veľká pomoc, už teraz máme 35 stupňov, a tí ľudia potrebujú napiť sa, osviežiť sa, opláchnuť sa aspoň trochu, umyť si ruky a je to minimum, čo vieme zabezpečiť," povedal Eduard Buraš, poradca predsedu vlády pre Ukrajinu.

Vodiči si ešte do 30.júna môžu na Ukrajinu priviezť auto bez toho, aby zaň platili clo a daň. Čas sa im kráti, začínajú byť nervózni a aj rodiny s malými deťmi odmietajú pustiť prednostne. "Oni hovoria, že sme naschvál prišli s dieťaťom, ale my sa vraciame domov po pol roku, tak aká špekulácia? Ak niekto ide už po štvrtýkrát, tak ten je špekulant," hovorí otec ročnej dcéry.

Každý si svoje miesto stráži, dokonca majú spísaný zoznam áut v poradí, v akom stoja, aby sa nik nepredbiehal. Hovorí sa aj o prípadoch, kedy si vodiči kupujú miesta bližšie k hraničnému priechodu.

K hranici už viackrát smerovali aj záchranári

Ženu pritlačilo medzi autá v kolóne. Jedno z detí totiž podľa svedkov malo vozidlo naštartovať a pohnúť sa ním. "Podľa volania na tiesňovú linku 155, ženu údajne pritlačilo auto, našťastie mala byť pri vedomí. Po príchode záchranárov však ošetrenie odmietla," uviedla hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR, Alena Krčová.

"Snažíme sa im pomôcť ako sa dá, aby nedošlo nedajbože k infarktom, alebo skolabovaniu z horúčavy," dodala starostka Sirková.

Najčítanejšie správy