Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Opozícia sa pokúsila odvolať Budaja aj Sulíka. Obaja ale zostávajú na svojich postoch
Zdielať na

Opozícia sa pokúsila odvolať Budaja aj Sulíka. Obaja ale zostávajú na svojich postoch

BRATISLAVA / Témou utorka, 28.júna, bolo odvolávanie ministra životného prostredia Jána Budaja. Diskusia v Národnej rade trvala od piatka, 24.júna. Okrem neho sa opozícia pokúsila odvolať aj ministra hospodárstva Richarda Sulíka. Obaja ministri ale vďaka koaličným partnerom zostali na svojom poste.

Za odvolanie Budaja hlasovalo 52 poslancov

Na odvolanie člena vlády v parlamente je potrebných minimálne 76 hlasov poslancov zo 150-členného parlamentu.

​Richarda Sulíka podporilo 84 poslancov

​Za rozhodujúci moment návrhu na odvolanie Richarda Sulíka považoval Smer-SD "absolútnu ignoranciu“ slovenských ekonomických záujmov na ostatnom zasadnutí Európskej rady, na ktorej lídri členských štátov EÚ prijali ďalšie sankcie proti Ruskej federácii v oblasti dovozu a spracovania ruskej ropy. Poslanci začali o prípadnom zosadení Sulíka z funkcie rokovať vo štvrtok, 16. júna, popoludní.

Parlament minulý týždeň ukončil debatu o odvolaní Jána Budaja (OĽaNO) z postu ministra životného prostredia. Opozícia schôdzu iniciovala z dôvodu, že nezvláda manažment medveďa hnedého. 

OĽaNO koaličnú zmluvu neporušilo

OĽaNO pre hlasovaním potvrdilo, že neporuší koaličnú zmluvu a nedá svoje hlasy na odvolanie ministra Sulíka. Napriek tomu, že Igor Matovič sa na tlačovej konferencii slova nechytil, zastúpil ho (aj v útoku) predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy