Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Na školách budú pracovať školskí zdravotníci. Ich mzdy zatiahne štát
Zdielať na

Na školách budú pracovať školskí zdravotníci. Ich mzdy zatiahne štát

MALACKY / Viete o tom, že od nového školského roka budú na školách môcť pracovať školskí zdravotníci? Musia mať zdravotnícke vzdelanie a okrem toho, že budú žiakom nápomocní pri podávaní liekov - napríklad inzulínu, budú zároveň deti vzdelávať v tom, ako sa zdravo stravovať, tráviť voľný čas, či prečo sa nemá fajčiť a piť alkohol. Štát vyčlenil na mzdy školských zdravotníkov z Plánu obnovy približne 3 a pol milióna eur.

Úlohou školského zdravotníka okrem iného bude učiť ako sa správne majú umývať zuby. "Aby edukoval deti a pravidelne s nimi opakoval základy správnej starostlivosti o ústnu dutinu," vysvetlila zubná lekárka Michaela Lifková. 

Milióny eur z Plánu obnovy

Podľa novely školského zákona od budúceho školského roka môžu na školách pôsobiť školskí zdravotníci. Ide o všetky materské, základné a stredné školy, vrátane špeciálnych škôl bez rozdielu zriaďovateľa. "Podpísať s nimi zmluvy na dva roky, potom bude vyhodnotenie týchto škôl. Na Pláne obnovy máme na to elokovaných 3, 4 mil. eur," informovala štátna tajomníčka ministerstva školstva, vedy a výskumu SR, Svetlana Síthová.

 Školským zdravotníkom môže byť lekár, zdravotná sestra, verejný zdravotnícky pracovník, či záchranár. "A práve aj touto cestou chceme priniesť tri hlavné témy ako sú prevencia rakoviny, správny životný štýl, prevencia obezity, ktoré budeme robiť v rámci národného onkologického inštitútu," konštatovala štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva, Lenka Dunajová Družkovská. 

So súhlasom rodiča

Rodičia sa nemusia ničoho báť, že sa ich deťom môže niečo stáť. "Tak ako sa to vykonáva v zdravotníckych zariadeniach s informovaným súhlasom rodiča a na základe indikácie lekára," uviedla štátna tajomníčka Dunajová Družkovská. Títo pracovníci sú na školách veľmi žiadaní. "Čím ďalej tým je viacej deti, ktoré majú nejakú zdravotnú bariéru, ktorú učiteľ mnohokrát nemôže zastať. My napríklad nemôžme podávať lieky," vysvetlila riaditeľka základnej školy Marianna Korbelová. "To by bolo skvelé, keby bola taká podpora, pre niektorých rodičov lebo majú s tým problém. Aj to dieťa vníma úplne ináč ako ďalšiu autoritu," vyjadrila sa matka Martina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy