Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Klíma v aute pomáha pri letných horúčavách, ak ju používate správne
Zdielať na

Klíma v aute pomáha pri letných horúčavách, ak ju používate správne

BRATISLAVA / Vysoké teploty prišli aj na Slovensko. Aby sme sa nepotili aj v aute, mnohí si zapíname klimatizáciu. Často však nesprávne. A málokto si uvedomí, že si tak môže spôsobiť závažné zdravotné problémy.

Veľmi dôležitým bodom pri nastavovaní klimatizácie v aute je práve voľba teploty. Mnohí ľudia si teplotu nastavia na minimum a to nie je úplne šťastné riešenie.

"Problém je v tom, že v tom momente vaše telo zažíva tepelný šok. Vám je síce ten prvý moment príjemne, že chladím sa," vraví dopravný konzultant Maroš Palesch.

Lekár na centrálnom príjme Július Hodossy dodáva: "Pokiaľ vonku je výrazne teplejšie ako vnútri pri zapnutej klimatizácii tak práve tie prechody môžu robiť rôzne formy kolapsov, platí to aj naopak."

Aby sme podobným problémom predišli, môžeme sa na zmenu teploty postupne pripravovať.

"Napríklad pri nastupovaní do auta nechať najskôr vyvetrať auto, pri vystupovaní naopak, najskôr otvoriť okná nechať otepliť vnútrajšok," dodáva Július Hodossy.

Ideálna teplota v aute je teda o 5 - 6 stupňov nižšia ako tá vonkajšia. To znamená, že ak je vonku 30 stupňov, v aute by malo byť 24 či 25. Dopravný konzultant tiež odporúča nastaviť si klimatizáciu na automatickú, pokiaľ je to možné.

Klíma by nemala smerovať priamo na pasažierov, ale do priestoru. Nesprávne nastavená klíma v aute môže spôsobiť poriadne zdravotné problémy.

Július Hodossy varuje: "Od rôznych seknutí, zápalov nervov, najčastejšie seknutý krk, v konečnom dôsledku aj prechladnutie, infekt dýchacích ciest."

Klimatizáciu je potrebné minimálne raz ročne skontrolovať a vyčistiť. V neposlednom rade by sme na cestách počas horúčav mali myslieť aj na pitný režim. Preto je dôležité nosiť si so sebou fľašu s vodou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy