Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Falošní policajti sa snažia okrádať dôchodcov o šperky či peniaze
Zdielať na

Falošní policajti sa snažia okrádať dôchodcov o šperky či peniaze

BRATISLAVA / Ďalší vynaliezaví podvodníci vyčíňajú v bratislavskom Starom meste. Opäť sa zamerali na zraniteľných seniorov. Lákajú od nich najmä šperky a peniaze. V telefóne sa predstavujú ako policajti.

Podvodníci sa znova zameriavajú na starších ľudí. Zavolajú im na pevnú linku a predstavia sa ako vyšetrovateľ, policajt či nadporučík Juhás od "dvoch levov". Seniorov vystrašia tým, že majú informáciu o zlodejoch, ktorí sú na ceste k nim. Falošný policajt ich v telefóne presviedča, že chce zabrániť krádeži, a to tak, že dôchodcom radí, aby okamžite zhromaždili všetky svoje cennosti, zlato, šperky či peniaze do jednej tašky. Ďalej im vysvetľuje, že po ňu príde jeho kolega, druhý policajt, a stačí ak mu tašku vyhodia z okna či balkóna.

"V dvoch prípadoch došlo k dokonaniu skutku, pri ktorom utrpela 96-ročná žena škodu vo výške 8.000 ,- € a v ďalšom prípade 84-ročná žena škodu vo výške 2.660 ,- €," opisuje krádeže hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff.

Obe dôchodkyne podvodníkom uverili a vyhodili im z okna svoje cennosti. Dúfali, že ich policajt uloží na bezpečné miesto.

"Podvodníci vždycky stavajú na obavách. Oni proste stavajú na tom, že ten človek si niečo našetril a má o to obavu, aby o to neprišiel, pretože to čo má našetrené je vlastne zabezpečenie svojej budúcnosti," hovorí Jaroslav Servátka z OZ Mosty Pomoci.

Podvodníci často vystupujú aj ako pracovníci rôznych úradov, plynári či elektrikári a od dôverčivých ľudí si pýtajú peniaze napríklad za nedoplatky. Obľúbená taktika podvodníkov je tiež hra na rodinných príslušníkov, ktorí sú buď vo finančnej alebo život ohrozujúcej núdzi.

"Ten moment prekvapenia hrá vlastne tú najdôležitejšiu úlohu. Veľmi často tí podvodníci spoliehajú na to, aby ten človek nemal čas na rozhodnutie, teraz hneď, rýchlo, rýchlo, ideme na to," povedal Jaroslav Servátka.

Je preto veľmi dôležité, ihneď po takomto telefonáte zavolať rodinným príslušníkom, prípadne polícii a všetko im povedať. V žiadnom prípade si po telefóne nedohadujte stretnutie, kde máte niekomu dať cennosti či peniaze. Taktiež ich nevyhadzujte z okna na ulicu alebo nenechávajte pred dverami do bytov.

Keďže ide v týchto prípadoch o vedomý podvod na chránenej osobe, teda človeku nad 60 rokov, páchateľovi hrozí až 10 ročný pobyt za mrežami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy