Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Splní vláda svoje sľuby? Učitelia a štátni zamestnanci by mali dostať 500 eur
Zdielať na

Splní vláda svoje sľuby? Učitelia a štátni zamestnanci by mali dostať 500 eur

BRATISLAVA / Približne 400-tisíc zamestnancom štátnej a verejnej správy štát ponúkne 500 eur na osobu v tomto roku ako jednorazovú pomoc. Celkovo pôjde o sumu 200 miliónov eur. Na tlačovej besede to povedal premiér Eduard Heger (OĽaNO). Podľa neho ide o ponuku na rokovania s Konfederáciou odborových zväzov.

Premiér Heger chce rokovať so zamestnávateľmi v štátnej správe o zvýšení finančnej pomoci. Igor Matovič apeloval na všetky kroky terajšej vlády, ktorými sa snažili pomôcť občanom. "Ďalšia pomoc je skoro dokonaná, prelomením veta prezidentky. Prejaví sa najmä od budúceho roka, balík je 1,2 miliardy eur. Táto pomoc je nad rámec obyčajných prídavkov," povedal. 

Má ísť len o jednorázovú pomoc

Minister financií uviedol, že balík pomoci bude dostupný pre učiteľov a štátnych zamestnancov v hodnote 500 eur, celkovo v sume 200 miliónov eur. "Naša vláda sa snaží pomáhať a za vyše polroka robí, čo môže. Reagujeme a poskytujeme pomoc, preto chceme ukázať a pracujeme na riešeniach. Konáme najlepšie ako vieme," uviedol premiér Eduard Heger. "Dal som si to za cieľ, aby ľudia dostali finančné prostriedky čím skôr. Momentálne tie peniaze nemáme, ale chceme ich čerpať zo špeciálnych zdrojov. Zamestnanci tohto štátu sa nesmú cítiť ako rukojemníci," povedal Matovič. "Do konca prázdnin by som chcel ukázať učiteľom, že nám na nich záleží. Chceme predstaviť plán ako budú zvyšované platy do konca týždňa. Je to nevyhnutné, aby nemali pocit, že na školstvo kašleme," povedal Matovič. 

​​Heger uviedol, že má v pláne rokovať aj s odbormi. "Musíme nájsť riešenie, kde nájdeme peniaze na budúci rok," povedal. Vláda má na pláne zaviesť aj pravidelnú pomoc od roku 2023. "Nebojím sa toho. Je ale dôležité, aby to fungovalo aj v parlamente. Záleží mi však na tom, aby naša vláda vydržala do konca volebného obdobia. Myslím si, že sme pre ľudí spravili veľa," povedal Heger. 

200 miliónov chce vláda čerpať z externých financií. "Naša pomoc je bezprecedentná a dobre mienená. Momentálne hľadáme zdroje aj na iné veci. Nikto nemá čarovný kľúč, preto sme hľadali kľúč ako pomôcť našim občanom," uviedol Heger. Heger spomenul aj väčšiu spoluprácu v Európskej únii: "Bolo by fajn, keby sme sa učili jeden od druhého a pomáhali si."

Vláda sa snaží nájsť peniaze aj na budúci rok 

Rastúca inflácia nie je len momentálny problém, stúpanie cien je pravdepodobné aj v budúcom roku. "V najbližších týždňoch musíme nájsť aj iné zdroje na ďalšie obdobie," povedal Heger. Slovensko disponuje skoro 7 miliardami v podobe eurofondov. "Problémom je legislatíva. Netýka sa to len Slovenska. Užívatelia eurofondov sú jednotlivé rezorty, netreba to brať komplexne. Máme takú smutnú prax, že peniaze sa čerpajú pred koncom. Teraz hľadáme rezorty, ktoré vedia čerpať tieto peniaze, pretože je to zodpovednosť každého ministra," povedal Heger. Prechádzajúca vláda vyčerpala len štvrtinu z eurofondov. "Ak sa nám podarí vyčerpať tie peniaze, budeme radi, pretože sú to peniaze pre ľudí," uviedol Heger. 

​​500 eurový príspevok navrhol sám premiér s ktorým ide do parlamentu. "Je to moja zodpovednosť a teraz tento návrh ponúkam do pléna. Komunikujem aj s ministrom školstva," povedal Heger. Slovensko sa uchádza aj o ďalší balík peňazí na platy v celkovej hodne 1 miliarda eur. "Musíme nájsť 4 miliardy eur, aby sme mohli vyplatiť všetky peniaze, ktoré sme sľúbili. Mali by sme bojovať za ľudí a nie medzi sebou," dodal Matovič. 

SaS podporuje zvýšenie platov 

"Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dlhodobo bojuje za vyššie platy nielen pre zamestnancov škôl, zdravotníkov, ale aj pre iné oblasti štátnej a verejnej správy. Ak minister financií dokáže nájsť kryté zdroje z tohtoročného rozpočtu, tak si vieme po oboznámení sa s celým návrhom predstaviť podporu spomínanej jednorazovej pomoci," uviedla SaS. 

Za ľudí s návrhom súhlasí a žiada zvýšenie platov aj iným zamestnancom

"Strana Za ľudí bojuje od začiatku za platy pedagogických a nepedagogických zamestnancov a tento návrh berieme ako prvý návrh do ďalších rokovaní. Zároveň považujeme za dôležité dofinancovanie platov pre zamestnancov, spadajúcich pod originálne kompetencie samospráv a zamestnancov zariadení sociálnych služieb," uviedla SaS vo svojom vyjadrení. 

Za ľudí podporuje liberálne riešenie politických sporov: "Pokiaľ ide o spoluprácu v koalícii, je dôležité, aby koalícia začala znovu normálne fungovať, odchádzanie zo skupín fyzických, či virtuálnych, nič nerieši, rovnako ako nič neriešia útoky a osočovanie. V zbytočnom hluku okolo osobných sporov  následne zanikajú podstatné veci, orientácia na výsledky, reformy a dôležité kroky, ktoré nás čakajú. Ľudia si nezaslúžia, aby museli riešiť osobné spory politikov, politici majú riešiť problémy ľudí. Pevne verím, že Richard Sulík a jeho kolegovia zo SAS podanú ruku zo strany OĽANO prijmú, čo samozrejme vyžaduje aj dodržiavanie pravidiel v rámci koalície. Pretože pri poslednom hlasovaní bol niektorými poslancami koalície, v rozpore s koaličnou zmluvou, schválený zákon opozičného poslanca, ktorý vytvára mimoriadne nebezpečný precedens. Vzájomný rešpekt a dodržiavanie pravidiel sú dôležité na to, aby sme mohli konštruktívne plniť úlohy, ktoré od nás občania vyžadujú. V strane ZA ĽUDÍ sa podľa toho aj správame a energiu investujeme najmä do práce a nie do osobných sporov."

HLAS: Návrh Matoviča a Hegera je len ďalšou dymovou clonou

"Skutočný a formálny predseda vlády veľkolepo predstavili návrh, s ktorým ešte len odchádzajú na rokovanie s odborármi. Nevieme, z čoho bude krytý, nevieme, či je na ňom dohoda v koalícii. Stále pritom ostávajú obrovské skupiny ohrozených ľudí, ktoré márne čakajú na pomoc vlády," vyhlásil líder HLASu Peter Pellegrini. HLAS pripomína, že keď dôchodcovia žiadajú zvýšenie dôchodkov a učitelia, lekári a sestry vyššie platy, vždy dostanú odpoveď, že štát na to nemá peniaze. "Igor Matovič používa verejné financie výlučne ako osobný politický a marketingový nástroj. Na jednej strane celé mesiace podmieňuje pomoc zvyšovaním daní, lebo vraj bez toho sa pomáhať nedá, a potom zrazu nájde 200 miliónov eur na svoju novú prioritu," poznamenal Peter Pellegrini.
Matoviča s Hegerom sa podľa neho oprávnene zmocňuje panika. "V uliciach bolo 15-tisíc učiteľov, ktorí žiadajú 10-percentný rast platov ako za mojej vlády. Lekári a sestry hrozia hádzaním svojich plášťov a tisíckami výpovedí. V štrajkovej pohotovosti sú odbory i samosprávy. Jednorazová pomoc približne 350 eur v čistom v septembri, teda po roku zdražovania, je síce vítaným krokom, no určite nezalepí oči všetkým, ktorí žiadajú systémové kroky," upozornil Peter Pellegrini.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy