Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čaká nás extrémne suché leto. Majitelia záhrad by si mali vytvoriť zásoby dažďovej vody
Zdielať na

Čaká nás extrémne suché leto. Majitelia záhrad by si mali vytvoriť zásoby dažďovej vody

BRATISLAVA / Tento rok je extrémne suchý. Začína sa leto, ktoré má navyše priniesť tropické teploty. Nie je preto vylúčené, že v niektorých regiónoch samosprávy vydajú zákaz napúšťať bazény a polievať záhrady.

V najbližšom období nás čakajú extrémne suchá, ktoré môžu byť prerušované prívalovými búrkami, ale ani jeden z týchto extrémov rastlinám neprospieva.

V niektorých regiónoch je už situácia tak kritická, že samosprávy žiadajú obyvateľov, aby obmedzili spotrebu vody. Záhrady však bez vody vyschnú, ak si majitelia nevytvorili zásoby dažďovej vody. 

Zadržiavať dažďovú vodu je možné aj vybudovaním siete drenáží alebo trativodov. Viac práce je iba na začiatku. "Drenáže majú význam pri prívalových dažďoch, odvedú vodu do rezervoárov, odkiaľ ich môžeme čerpať, alebo do vrstiev, kde sa kumuluje voda a potom je spätne prijatá rastlinami," informuje záhradný architekt Martin Čurda.

Najväčším zlodejom vlahy je pôdny prísušok, ktorý mnohým pripomína vysušenú pokožku. Pôdny prísušok je možné rozrušiť hrabličkami, ale väčší efekt prináša nástielka. Môže to byť drevná štiepka, pokosená tráva, poprípade aj vytrhaná burina. Drží vodu, zabraňuje odparu vody a postupným rozkladom dodáva výživu pôde, no taktiež je vhodným prostredím pre mikroorganizmy. Tráva, burina, posekané konáre, drevná štiepka alebo práchnivé drevo je vhodné pod koreňmi pri sadení stromov a kríkov.

Udržiavať vlahu pomáhajú aj stromy, alebo vyššie kríky, keďže majú hlbšie korene. Taktiež pestrá lúčna skladba rastlín namiesto trávnika. "Trávnik je najsmädnejšia plocha v záhrade," dodáva Martin Čurda. Keď už ho musíme mať, je dobré ho menej kosiť, najmä nie v čase sucha. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy