Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pôsobenie cudzích spravodajských služieb je stále vysoké. Agenti komunikujú s vysoko postavenými osobami
Zdielať na

Pôsobenie cudzích spravodajských služieb je stále vysoké. Agenti komunikujú s vysoko postavenými osobami

BRATISLAVA / Špióni, ktorí na Slovensku pracujú pre Rusov, to robia za peniaze a aj preto, že sympatizujú s Moskvou. Vyplýva to z najnovšej správy o činnosti vojenského spravodajstva. Poslanci si v parlamente mohli vypočuť aj správu SIS. Rizikom sú podľa nich aj pravicoví extrémisti alebo antivaxeri.

Hybridné hrozby, propaganda, dezinformácie či kybernetické útoky. Podľa ministra obrany riziko pôsobenia cudzích spravodajských služieb na našom území stále pretrváva. Agenti sa snažia komunikovať s politikmi a vysoko postavenými osobami.

"Sú to poslanci parlamentu, sú to vysokí štátni úradníci a vysokí príslušníci ozbrojených síl," informuje minister obrany Jaroslav Naď. V marci Slovenskom otriasla špionážna aféra, keď polícia obvinila z vyzvedačstva a prijímania úplatku spolupracovníka portálu Hlavné správy Bohuša Garbára a vysokého vojenského dôstojníka Pavla Bučku. Informácie získavali pre Rusov. Slovensko následne ruskej ambasáde škrtlo 35 zamestnancov. 

"Majú to výrazne komplikovanejšie, predsa len je tu o 35 spravodajských dôstojníkov menej. Na druhej strane, nebuďme naivní, tých spolupracovníkov ruských alebo čínskych služieb je stále veľa," dodáva Jaroslav Naď.

"Samozrejme, že si budú hľadať nejaké iné spôsoby získavania informácií, aj na tomto úseku spolupracujeme s partnerskými službami," tvrdí riaditeľ SIS Michal Aláč. Správy tajných služieb nezaujali opozičných poslancov, v sále ich bolo minimum. Dozvedeli by sa napríklad, že Najvyšší kontrolný úrad robil na vojenskom spravodajstve audit za roky 2016 až 2020. Rizikom sú naďalej antivaxeri a krajne pravicoví extrémisti. 

"Potešila ma spolupráca. Informácie, ktoré si vzájomne NAKA a SIS posúvajú, vedú ku nejakým konkrétnym výsledkom," tvrdí Boris Kollár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy