Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vlna zdražovania sa na Slovensku zďaleka nekončí. Zvýši sa v tomto a aj v budúcom roku
Zdielať na

Vlna zdražovania sa na Slovensku zďaleka nekončí. Zvýši sa v tomto a aj v budúcom roku

BRATISLAVA / Národná banka priniesla novú prognózu, ktorá je oproti pôvodným predpovediam ešte pochmúrnejšia. Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra v tomto a zrejme aj v budúcom roku pôjde o dvojciferné číslo. Spomalí sa aj rast ekonomiky a okrem zdražovania hrozí prepad reálnych miezd, čo bude výsledkom neistoty v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Národná banka Slovenska očakáva, že inflácia bude v porovnaní s jarnou predikciou vyššia, než pôvodne očakávali. Koncom marca sa centrálna banka ešte domnievala, že tohtoročná inflácia bude tesne pod hranicou ôsmich percent.

"Reálne mzdy budú klesať takmer určite v tomto roku, zrejme aj v tom budúcom," povedal Peter Kažimír. Rast slovenskej ekonomiky bude v tomto a aj v budúcom roku v porovnaní s pôvodnými jarnými odhadmi pomalší. "Očakávame, že cenové tlaky v prípade potravín a ďalších tovarov a služieb by mali slabnúť v priebehu budúceho roka," dodáva Kažimír. Na výrazný pokles inflácie si zrejme budeme musieť počkať až do roku 2024, aj to by museli Rusi prestať viesť vojnu a klesli by tak čiastočne ceny energií. 

Drahšia výroba a časté odstávky spôsobujú pokles priemyselnej výroby a exportu. Naša ekonomika tak spomaľuje. "Trpí nakoľko sme zameraní na tie exportné odvetvia," informuje analytička Jana Glasová.

Dobrou správou je, že klesala nezamestnanosť a to každý mesiac v tomto roku. "Vývoj na trhu práce je veľmi dobrý a očakávame stabilizáciu," tvrdí minister práce Milan Krajniak. Ide o paradox, keďže zamestnanosť by v temných ekonomických časoch mala klesať. Zažili sme to aj pri kríze po roku 2009, kedy začala nezamestnanosť prudko rásť.

Aj centrálna banka očakáva stabilizáciu pracovného trhu. V ťažkých časoch, ktoré nás čakajú, by pomohlo lepšie čerpanie eurofondov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy