Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rusko opäť znížilo dodávky plynu pre Slovensko. SPP sa pripravuje aj na úplné uzavretie kohútikov
Zdielať na

Rusko opäť znížilo dodávky plynu pre Slovensko. SPP sa pripravuje aj na úplné uzavretie kohútikov

BRATISLAVA / O polovicu menej plynu k nám od piatku, 17. júna tečie z Ruska. Ešte v predošlý deň to bolo o 30 percent menej. Plynári upokojujú, že majú všetko pod kontrolou a firmy, či bežné domácnosti sa nemusia obávať výpadkov. Minister hospodárstva Sulík informoval, ako sa budú od budúceho roka meniť ceny plynu.

Gazprom od rána, 17.júna, výrazne znížil dodávky plynu do Európy. Do Francúzska už neprúdi vôbec. K Talianom na polovicu a k nám tiež. Rusi začali obmedzovať dodávky v utorok,14. júna a od štvrtka, 16. júna, to už bol výrazné.

"Na úrovni 34 percent a na dnešný deň máme odkomunikované zníženie zhruba na polovicu," hovorí generálny riaditeľ SPP, Richard Prokypčák.

Moskva odkazuje Európe, že ide o technický problém. "Problém je s turbínami a ich údržbou. To nie je nič vopred premyslené. Tento problém s nami nemá nič spoločné," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitry Peškov.

Európski partneri si myslia niečo iné. Moskva už neraz ukázala, že otvára a zatvára kohútiky, ako sa jej to hodí. Ceny komodity sa tak dostali na najvyššie úrovne od začiatku ruskej vojny na Ukrajine, čo hrá Moskve do karát.

"Rusko tým zvyšovaním cien dosahuje aj to, že hoci exportuje menej, tak de facto inkasuje častokrát viacej," hovorí Richard Kvasňovský, výkonný riaditeľ SPNZ.


Slovensko je na ruské hrátky zvyknuté aj vďaka veľkej plynovej kríze z roku 2009. SPP preto upokojuje, že plynu je dosť.

"Diverzifikačné kontrakty, ktoré sme uzavreli, na produkciu zo Severného mora, sami o sebe predstavujú väčšie percento ako je tých 50 percent, čiže aj z tohto pohľadu máme dostatočnú rezervu," uviedol Richard Prokypčák.

Slová plynárov potvrdzuje aj analytik. "Mali by sme mať relatívne dobrú pozíciu smerom k nadchádzajúcej zime a nemuseli by sme pociťovať nedostatok," povedal Kvasňovský. 

Ceny však letia neustále nahor. Minister hospodárstva informoval, ako by to malo od budúceho roka vyzerať s odberateľmi, ktorí spadajú pod regulátora. Teda väčšina domácností. Scenáre budú dva. V prvom odberatelia môžu podpísať zmluvu na štyri roky.

"Porastie cena plynu v domácnosti na budúci rok o 20 percent, a k tomu inflácia," povedal Richard Sulík. 

V prípade, ak niekto bude chcieť zmluvu len na jeden rok, napríklad ak má pocit, že plyn klesne na cene, tak ho to vyjde takto: "Vtedy ten nárast ceny plynu nebude 20 percent plus inflácia, ale 42 percent plus inflácia," povedal Sulík. 

Odoberatelia si tak preto budú musieť obnoviť zmluvy s plynármi. Netreba však panikáriť a v tomto momente nemusia odberatelia robiť nič. Plynári sa ozvú.

"Netreba. Budeme kominukovať kroky potrebné k tomu, aby sa tá cena pretavila do faktúr v roku 2023," uzavrel Prokypčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy