Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vodič auta otvoril dvere, cyklistke sa prepichli pľúca. Niektoré krajiny majú pri týchto kolíziách riešenie
Zdielať na

Vodič auta otvoril dvere, cyklistke sa prepichli pľúca. Niektoré krajiny majú pri týchto kolíziách riešenie

HLOHOVEC / Išla na bicykli a skončila s prepichnutými pľúcami. Cyklistka sa zrazila s autom po tom, čo pred ňou vodič náhle otvoril dvere. K podobným kolíziám dochádza pomerne často. Aj preto sa ich niektoré krajiny rozhodli riešiť zaujímavým spôsobom.

Pred budovou pošty v Šulekove odstavil 43-ročný vodič auto a otvoril dvere. Okolo išla práve o rok mladšia cyklistka, ktorá sa im nestihla vyhnúť. Podľa polície si pri náraze prepichla pľúca. Na pomoc jej prišli záchranári, ktorí ju previezli do trnavskej nemocnice.


"Pacientka je v stabilizovanom stave, mimo ohrozenia života. Po hospitalizácii na Jednotke intenzívnej starostlivosti bola preložená na bežné oddelenie," uviedol Matej Martovič, hovorca Fakultnej nemocnice v Trnave. 

"Presné príčiny a okolnosti nehody polícia naďalej vyšetruje," povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave, Zlatica Antalová.

Kolízia, ktorá mohla ženu stáť život, nie je ničím neobvyklým. Ide o takzvaný dooring, a teda o situáciu, kedy vodič alebo spolujazdec otvoria dvere do dráhy cyklistu.

Podľa zákona je za takúto nehodu zodpovedná osoba, ktorá vystupuje z auta. Pred tým, ako otvorí dvere, by sa mala uistiť, že tým nikoho neohrozí. V opačnom prípade: "By mohlo ísť o trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Tam je sadzba až jeden rok. Ak by bola spôsobený ťažká ujma na zdraví, tak dokonca až na dva roky sa môže odsúdiť," hovorí advokát Milan Ficek.

Podľa dopravného konzultanta by si však väčší pozor mali dávať aj cyklisti. "Ja som bol za to, aby sa do zákona dostalo, že aj cyklisti majú povinnosť dodržiavať ten bočný odstup, ale bolo to zamietnuté s tým, že cyklisti sú inteligentní ľudia, a predsa nepôjdu do veľkej blízkosti k autu," vyjadril sa dopravný analytik Jozef Drahovský.

Veľká Británia rieši problém zaujímavým spôsobom

V niektorých autoškolách vodičov učia, aby dvere otvárali vzdialenejšou rukou. Človek pritom otočí hlavu a či chce alebo nie, vidí čo sa deje na ceste. Vo Veľkej Británii to dokonca od februára nariaďuje zákon.

"V tomto prípade si viem ťažko predstaviť, ako by sa to dokazovalo, pretože to, či vodič otvoril dvere ľavou, alebo pravou rukou, by vám museli preukázať, aby to bolo považované napríklad na priestupok," povedal Ficek. 

Ideálnym riešením, ktoré zaisťuje cyklistom, či kolobežkárom bezpečnosť sú cyklotrasy, ktoré majú vymedzený dostatočný priestor na vystupovanie z áut. Podobných úsekov je však málo. Neostáva teda nič iné, ako si dávať na cestách dobrý pozor.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy