Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ďalší útok medveďa: Horský záchranár skončil s ranou na hlave v nemocnici
Zdielať na

Ďalší útok medveďa: Horský záchranár skončil s ranou na hlave v nemocnici

Archívne video: Útok medveďa na turistu

VEĽKÁ FATRA / Horskí záchranári na Donovaloch pomáhali svojmu kolegovi. Cestu zo stanice na Novej Holi mu skrížila medvedica s mláďatami. Podarilo sa mu vyliezť na strom. Kolegovia vyšli do terénu so psom aj sprejmi na medvede. Netušili, kde sa zviera nachádza a či nebude útočiť.

Horský záchranár sa vracal z Novej hole, kde opravoval meteostanicu. Na turistickej trase využívanej skialpinistami ho začala naháňať medvedica. "Bol to blízky kontakt na dva metre," povedal Tomáš Hvízda, HZS Donovaly. Utekal asi 80 metrov, vyliezol na strom. "Šťastie, že vyliezol na strom, keď tam išiel tak spadol na kameň a zranil sa," uviedol Milan Mastiš, HZS Donovaly.

​Kolegovia mu išli na pomoc. Hoci stále hrozilo, že je medvedica s mladými v okolí. "Vybrali sme služobného psa a sprej proti medveďom," povedal Mastiš. S poranenou hlavou ho odviezli do nemocnice. "Druhýkrát sa narodil podľa mňa, mal šťastie," uviedol Mastiš. Zásahy v lesoch sú ich prácou, horskí záchranári tiež registrujú, že stretov s medveďom je viac ako v minulosti. "Máme obranné spreje ale keď ideme na zásah nad tým nerozmýšľame, je to riziko povolania," povedal Hvízda. 

Počas víkendu zranila medveďa muža pri Kremnici, začiatkom týždňa bol ďalší útok pri Prievidzi. Na strednom Slovensku ľudia vnímajú situáciu ako vyhrotenú. Do ministra Budaja sa obul aj šéf parlamentu. "Nech mi nehovorí, že medveď je bylinožravec, lebo ho pošlem za medveďom s mrkvou," uviedol Boris Kollár. Ján Budaj avizuje, že sa na Poľanu, kde je situácia najvypuklejšia, chystá už v piatok. "Zajtra tam pôjde zásahový tím aj 50 strelcov a budú eliminovať problémové jedince," povedal Budaj. Okrem toho budú redukovať aj takzvané kukuričné medvede, ktoré chodia za potravou na polia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy