Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
O odvolaní Sulíka dnes parlament nerozhodne. Schôdzu prerušili
Zdielať na

O odvolaní Sulíka dnes parlament nerozhodne. Schôdzu prerušili

BRATISLAVA / Poslanci vo štvrtok, 16. júna na mimoriadnej schôdzi rozhodovali o ďalšom osude ministra Richarda Sulíka. Návrh na jeho odvolanie dal opozičný Smer. Vyčíta mu, že ohrozil záujmy Slovenska tým, že nedojednal trojročnú výnimku na dovoz ruskej ropy a následný predaj výrobkov z nej.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní Richarda Sulíka z funkcie ministra hospodárstva sa vo štvrtok, 16.júna prerušilo o 19:00. Pokračovať by mala v piatok, 17. júna po prerokovaní termínovaných bodov z riadnej schôdze. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár. V prípade, že by parlament v piatok nestihol prerokovať termínované body, v odvolávaní Sulíka by poslanci pokračovali pravdepodobne na budúci týždeň v stredu alebo vo štvrtok.

Samotné hlasovanie v pléne ale bude zaujímavé, pretože v klube OĽaNO stále nie je v tejto veci jednota. Okrem poslancov György Gyimesiho a Milana Kuriaka, sú tam ďalší poslanci, ktorí stále váhajú.

Strana Za ľudí ale Richardovi Sulíkovi vyjadrila jednoznačnú podporu. Poslanci z klubu Igora Matoviča ale priznali, že ešte budú o tom rokovať a tesne pred rozpravou povedia stanovisko.

Predseda Smeru-SD tvrdí, že je to ekonomická vlastizrada

Tiež si myslí, že to, čo sa udialo v Bruseli je fatálne zlyhanie. Tvrdí, že za 8 mesiacov sa najväčšej rafinérii nepodarí zmeniť technológie na spracovanie ropy.

Robert Fico ale uznal, že na konci dna to bola plná politická zodpovednosť premiéra Hegera, lebo mohol závery vetovať. Minister Sulík ale podľa neho robil rozhodnutia bez konzultácií a nepripravil dostatočné podklady pre premiéra.

"Richard Sulík ako minister hospodárstva mal podľa mňa vyvinúť maximálne úsilie na to, aby sme mali čo najdlšie prechodné obdobie, lebo to, čo oni svojou nečinnosťou a aj jeho príprava podkladov, posunutie premiérovi a všetkého s týmto spojené, spôsobilo to, že budúci rok reálne hrozí, že plyn na Slovensku môže ísť o 200 percent hore," myslí si Richard Takáč zo strany Smer-SD.

Premiér Eduard Heger ale na šéfa Smeru zaútočil tým, že sa pokúša rozvrátiť štát. Zatiaľ to ale vyzerá tak, že Richard Sulík nemá podporu celej koalície. Z dôvodu nejednoty strany OĽaNO. "My v hnutí nebudeme hlasovať za odvolanie Richarda Sulíka," vyjadril sa Boris Kollár. 

"Ja som presvedčený, že z racionálneho, vecného dôvodu nikto nebude mať dôvod na odvolávanie ministra hospodárstva, teda mňa, ale tak sú aj politické dôvody. S tým treba fungovať," vyhlásil odvolávaný poslanec zo strany SaS, Richard Sulík.

Poslanci OĽaNO nemali jednoznačné stanovisko

"Nemám to ešte v sebe uzatvorené, určite k tomu ešte bude nejaké rýchle stretnutie. Je to u mňa tak pol na pol. Ale samozrejme som naklonený tomu, ako sa rozhodneme na klube," vyhlásil pred mimoriadnou schôdzou Milan Kuriak.

"Ja som sa s nikým nebavil, ja som nikoho nepresviedčal a zároveň nikto nepresviedčal zatiaľ ani mňa, aby som nehlasoval. Takže uvidíme, ako to bude," uviedol pred schôdzou György Gyimesi.

"My to buď oznámime tesne pred hlasovaním, alebo potom uvidíte na hlasovaní," povedal Michal Šipoš.

Mimoriadna schôdza o odvolávaní Richarda Sulíka z funkcie ministra prebiehala v popoludňajších hodinách, o pol štvrtej. V pléne sa očakávala emotívna rozprava.

​K rozhodnutiu ale pravdepodobne nedôjde

Boris Kollár odhadol, že o osude Richarda Sulíka by mali rozhodovať najskôr v stredu, 22. júna.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy