Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na platy učiteľov má Slovensko tri možné zdroje, povedal minister školstva Gröhling
Zdielať na

Na platy učiteľov má Slovensko tri možné zdroje, povedal minister školstva Gröhling

BRATISLAVA / Minister školstva Branislav Gröhling predstavil tri zdroje financovania vyšších platov v školstve. Navrhuje vyšší výber daní, zdroje z Európskej únie či 500 miliónov, ktoré majú smerovať na voľnočasové aktivity.

"Podľa dát z ministerstva financií sme od januára do mája tohto roku vybrali na daniach o takmer 1,1 miliardy viac ako predchádzajúci rok. Za mesiac vyberie Slovensko o 220 miliónov eur viac ako minulý rok. Táto suma by bohato stačila na zvýšenie platov v školstve o 10 percent. Stačil by nám jeden mesiac takéhoto daňového nadvýberu a môžeme zvýšiť platy v školstve bez toho, aby sme odkazovali na to, koľko budeme na Slovensku piť alebo fajčiť," uviedol Gröhling s tým, že tento trend vysokého nadvýberu daní bude pokračovať. Štátny rozpočet podľa jeho slov počítal s nadvýberom 800 miliónov eur na celý rok

„Ďalším zdrojom môže byť Európska únia, ktorá nám refunduje výdavky na Ukrajinu v hodnote niekoľko sto miliónov eur. „Ide o financie, ktoré sme už minuli zo štátneho rozpočtu a následne nám ich Európska únia preplatí," podčiarkol minister.

Tretím zdrojom by mohlo byť 500 miliónov eur na voľnočasové aktivity, o ktorom budú rozhodovať poslanci dnes. "Poslanci Národnej rady SR majú dnes možnosť rozhodnúť o vete pani prezidentky. Poslanci môžu veto prezidentky prelomiť a schváliť voľnočasové poukazy, ktoré majú množstvo chýb a ktoré budú živnou pôdou pre podvodníkov. Ale môžu poslanci veto prezidentky rešpektovať a ušetria tak 500 miliónov eur, ktoré môžu byť použité na zvýšenie platov v školstve," skonštatoval minister.

"Osobne sa prikláňam za daňový nadvýber. Školstvo vôbec nie je odkázané na nejaké pochybné dane z alkoholu či cigariet. Štát má dosť peňazí na zvýšenie platov v školstve aj bez toho a mňa veľmi mrzí, že minister financií si chce presadiť svoju politickú agendu zvyšovania daní a zneužíva na to platy učiteľov," uzavrel Gröhling.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy