Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Matovič sa cíti ako "Žid 21.storočia". Ak sa neospravedlní, Inštitút ľudských práv podnikne právne kroky
Zdielať na

Matovič sa cíti ako "Žid 21.storočia". Ak sa neospravedlní, Inštitút ľudských práv podnikne právne kroky

BRATISLAVA / Igor Matovič sa cíti ako "Žid 21.storočia". Vyjadril sa tak po tom, ako sa ho redaktor TV JOJ Richard Nemec opýtal, či nezvažuje zmenu a odchod z ministerstva financií.

"Urobili ste zo mňa Žida 21.storočia. Tak, ako Židia počas nacistického Nemecka boli za všetko vinní, lebo Hitler ukázal na nich prstom, tak mnohí ľudia na Slovensku chceli urobiť niekoho, kto bude za všetko vinný," vyhlásil minister financií Igor Matovič.

Novinári sú podľa neho zaujatí. "Po dvojročnej paľbe novinárov voči mne, kde čokoľvek som mohol urobiť dobré, nič nebolo odprezentované," posťažoval sa minister financií. 

"Vinným" ho podľa jeho vlastných slov označovali novinári za všetko, napríklad za koronakrízu. "Beriem to tak. Jednoducho som za všetko na Slovensku vinný, keď zajtra bude zamračené, tak to budem mať na svedomí," dodal Matovič. Nerobí si z toho podľa neho nič. 

Slová ministra financií pobúrili Inštitút ľudských práv

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv skritizovala a odsúdila výroky Igora Matoviča. .

“Predstaviteľ vlády krajiny, ktorá sa podieľala na holokauste, by mal v tejto súvislosti mimoriadne vážiť slová. Igor Matovič však robí presný opak a svojimi nevkusnými výrokmi relativizuje holokaust, znevažuje pamiatku obetí nacizmu a nahráva antisemitom. Občanov židovského pôvodu počas tzv. Slovenského štátu najprv pripravili o slobodu, potom o majetok a nakoniec väčšinu z nich aj o život. Takto sme stratili vyše 70 000 ľudí. Relativizácia holokaustu a podpora antisemitizmu, včítane tej nepriamej, nemá v demokratickej spoločnosti miesto,” uviedol riaditeľ Inštitútu ľudských práv, Peter Weisenbacher

Inštitút ľudských práv vyzval ministra financií, aby sa verejne ospravedlnil za svoje výroky. V opačnom prípade, po porade s právnikmi, podnikne adekvátne právne kroky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy