Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Záchranné stanice volajú o pomoc: Chýbajú im financie a zamestnanci
Zdielať na

Záchranné stanice volajú o pomoc: Chýbajú im financie a zamestnanci

BRATISLAVA / Štátna ochrana prírody má podľa zákona na starosti aj záchranu živočíchov. Chýbajú ľudia, ktorí by sa tejto práci mohli venovať naplno. Niektoré súkromné záchranné stanice zvierat pre nedostatok peňazí už dokonca zastavili svoju činnosť.

Aj vďaka tlaku verejnosti sa teraz problémom bude musieť zaoberať ministerstvo životného prostredia. "Všetko čo tu riešime sú chránené živočíchy. Mnohé z nich majú aj veľkú spoločenskú hodnotu a zo zákona máme povinnosť sa o nich postarať. Mali by sme to robiť zákonným spôsobom a k tomu potrebujeme ľudí," tvrdí Rudol Jureček, zamestnanec štátnej ochrany prírody.

V letných mesiacoch je to práca minimálne na dve smeny. Choré zvieratá potrebujú pravidelne jedlo, lieky a rehabilitáciu. "Situácia v týchto staniciach je dlhodobo finančne a personálne poddimenzovaná. Preto na jej prevádzku treba zabezpečiť dostatok finančných prostriedkov," informuje generálny riaditeľ štátnej ochrany prírody Dušan Karaska. 

Na ministerstve životného prostredia vedia o probléme so záchrannými stanicami. Teraz chcú riešiť vypuklý problém. Dlhodobým riešením však musí byť vybudovanie národnej siete záchranných staníc, ktorá bude dostatočne financovaná nielen so štátnych zdrojov, ale aj zo zdrojov samosprávnych, ako aj so zdrojov súkromných darcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy