Jasno
10°
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Boris Kollár nevie, koľko stojí maslo. Ľudia ho pozývajú na nákup
Zdielať na

Boris Kollár nevie, koľko stojí maslo. Ľudia ho pozývajú na nákup

BRATISLAVA / Boris Kollár svojím výrokom, že nevie koľko stojí maslo, poriadne rozvíril hladinu. Ceny jedného z najviac používaných výrobkov sa už totiž šplhajú na 4 eurá za štvrť kilogramu. Pritom potravinári aj predajcovia predpokladajú ďalšie enormné zdražovanie. A potravinári hlásia aj obrovské straty.

Boris Kollár v relácii TV JOJ Na hrane vyhlásil, že nevie, koľko stojí maslo, pretože nechodí na nákup. Ľudia, ktorí potraviny pravidelne navštevujú, neskrývajú rozhorčenie. Predavačka Andrea aj zákazníci predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi odkazujú, že by sa mal do obchodov vybrať a ceny masla si pozrieť. Tvrdia, že sú mimoriadne vysoké.

"Veľa ľudí je nahnevaných, že všetko ide hore. Aby sa išiel pozrieť po obchodoch a porovnal ceny. Aby sme za maslo platili 3,50 alebo 4 eur je to veľmi, veľmi veľa," hovorí predavačka Andrea. 

Priemerné ceny masla v bratislavských potravinách, sa pohybujú od 3,19 do 3,49 eura. Podľa predavačky maslo, mlieko a tvaroh sú najpredávanejšie.

"Na naše pomery je veľmi drahé. V akcii kedysi stálo 1,60 a 2,60. Teraz z 2,60 na 4 eurá alebo na 3,19, tak je to rozdiel," vyjadrila sa predavačka Andrea.

Ceny masla a mlieka ale dobre neodhadol ani predseda Smeru Robert Fico. Ceny mlieka sú na úrovni medzi 1,29 do 1,59 eur. Od spotrebných cien ale majú oveľa vyššie sumy odbytové ceny, za ktoré výrobcovia predávajú potraviny obchodníkom.

"Tie najzakladanejšie potraviny zdraželi, tak ako zdraželo všetko okolo nás. Môžeme napríklad porovnať kilogram masla. V apríli tohto roka stál 6,38. Je to odbytová cena a v roku 2021 predávali toto maslo za 4,72 eur obchodníkom. Čiže tam vidno nárast okolo 37 percent,"  priblížila Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Aj hydina a vajcia medziročne zdraželi. V odbytových cenách je to približne o 20 až 25 %. Náklady ale stúpli hydinárom o 40 až 50 %. Pekárom za prvých päť mesiacov tohto roka ceny suroviny stúpli o 42 % a odbytové ceny rástli o 35%.

"Naši potravinári momentálne, a to nielen v tomto období ale dlhodobo vytvárajú stratu a prerábajú na výrobe potravín," uviedla Holéciová.

Potravinári hlásia, že pre stabilnú výrobu potravín ich výrobcovia potrebujú od štátu oomoc v stovkách miliónov eur. Pritom dlhodobo potravinári pred sebou tlačia investičný dlh v objeme jednej miliardy eur. Pred pandémiou totiž potrebovali modernizovať výrobný proces. Čo sa týka ľudí, na tých myslia podľa šéfa moderného obchodu predajcovia.

"Tie ceny rastú oveľa rýchlejšie ako sledujeme základné potraviny na pultoch. Pretože obchodníci aj tento rok výrazne brzdia nárast cien potravín na pultoch," uviedol Martin Krajčovič, predseda SAMO.

Obchodníci spotrebiteľov u nás doslova chránia. "Práve preto, aby ten slovenský spotrebiteľ nepocítil taký šok z rýchleho rastu, tak ako v skutočnosti tie ceny rastú," vysvetlil Krajčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy