Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
840 kilogramov kokaínu našli v supermarkete. Skrývali ich medzi banánmi
Zdielať na

840 kilogramov kokaínu našli v supermarkete. Skrývali ich medzi banánmi

ČESKÁ REPUBLIKA / 840 kilogramov kokaínu za vyše 81 miliónov eur. Takýto obrovský kontrabant objavili českí colníci v supermarketoch v Jičíne a Rychnově nad Kněžnou. Podľa odborníkov by malo ísť o 80 percentnú, vysoko kvalitnú drogu. Malo by ísť o najväčšiu zadržanú zásielku kokaínu v Českej republike.

Takmer tonu lisovaných kociek kokaínu našli zamestnanci v prepravkách spolu s banánmi. V Jičíne boli v 36 debnách, v Rychnově v 60. Každý balíček vážil okolo jedného kilogramu. Policajti v spolupráci s Colnou správou následne skontrolovali aj ďalšie miesta, na ktoré bol tovar rovnakej šarže distribuovaný. Prípad si prevzala Národná protidrogová centrála.

"S ohľadom na množstvo zaisteného materiálu by som odhadol skôr, že to neslúžilo pre český trh, pretože český kokaínový trh nie je veľkým trhom, to sú iní hráči v Európe," vyjadril sa riaditeľ Protidrogovej národnej centrály, Jakub Frydrych.

Vyzerá to tak, že škatule s banánmi a kokaínom, k naším českým susedom pricestovali omylom z Kolumbie. Do Čiech sa zásielka dostala zrejme cez Hamburg.

"Kokaín je ,samozrejme, z jedného miesta na svete, a to sú tri stredoamerické zeme, ktoré produkujú endemicky. Nikde inde na svete sa nevyrábajú, preto vieme, že bol buď z Kolumbie, Peru, alebo Bolívie," uviedol Frydrych.

Kokaín je jedna z najdrahších drog, označovaná, aj ako droga bohatých. Cena sa pohybuje od 40 do 120 eur za gram. "Je to vysoko módna droga a vlastne vo svete sa užíva vo dvoch verziách. Ešte je z nej možné vyrobiť takzvaný krek. Ten nie je až taký drahý," priblížil protidrogový špecialista Ivan Douda.

"Ten boj s tým pašovaním je strašne ťažký a je takmer nemožné ho vyhrať. To by sme tu museli naozaj mať opäť železnú oponu," uviedol odborník na drogovú problematiku, Jindřích Vobořil.

K zákazníkom v obchodoch sa debny našťastie nedostali. Policajní technici teraz zisťujú nielen kvalitu, ale aj pôvod týchto narkotík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy