Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemocnice už bojujú o podiel z Plánu obnovy. Ministerstvo svoj plán zatiaľ nezverejnilo
Zdielať na

Nemocnice už bojujú o podiel z Plánu obnovy. Ministerstvo svoj plán zatiaľ nezverejnilo

BRATISLAVA / Slovenské zdravotníctvo má dostať takú finančnú injekciu, o akej sa mu ani nesnívalo. Na výstavbu a modernizáciu nemocníc pôjde miliarda eur z plánu obnovy. Lenže kľúčové sú termíny. Pokiaľ sa veci nezrealizujú do polovice roku 2026, peniaze si únia vypýta späť.

"Minister dobre pozná míľniky a termíny, ktoré súvisia s plánom obnovy, pozná ich natoľko, aby neohrozil plán obnovy. Nesie za to svoju osobnú aj politickú zodpovednosť," povedal premiér Eduard Heger. Napriek kritike si minister zdravotníctva s predstavením finálnej vezie čerpania Plánu obnovy dáva načas. "Návrh uznesenia predloží na rokovaní do 15 júna," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Petra Lániková. 

Boj o peniaze sa už ale začal a na rozhodnutie ministra nečakajú ani poslanci. Dnes ich presviedčali v Martine. Tam už s peniazmi z Plánu obnovy rátajú. "My tu nemocnicu nechceme pre seba, chceme ju pre celý severný región Slovenska," povedala Martina Antošová, manažérka projektu novej nemocnice v Maritne. "Keď sa pozriem na porovnanie s inými projektami, martinská nemocnica má najprepracovanejší projekt," konštatovala Jana Bittó Cigániková. 

Martin sa spolu s Bratislavou všeobecne spomína ako jeden z hlavných favoritov, lenže dnes sa ukázalo, že miliarda vôbec nemusí byť veľa. "Tá cena, s ktorou sa operuje v médiách je 395 miliónov s DPH, je to po náraste cien," uviedla Antošová. To je viac ako tretina z celej sumy a je to len jedna nemocnica. V Bratislave bude suma pri novej nemocnici zrejme ešte vyššia a tak je stále v hre aj nová nemocnica Penty – hoci majitelia zdôrazňujú, že na predaj nie je. "Ideálne by bolo, ak by sa odkúpila nemocnica Bory od Penty. Načo stavať nemocnicu, čo nestíhame, keď ony ju už postavili. Ja som za kúpu tejto nemocnice," povedal Boris Kollár v relácii TV JOJ Na hrane. "Nesúhlasím s odkúpením , toto je úloha štátu," reagoval Robert Fico. 
"Novú nemocnicu chceme prevádzkovať určite my a žiadne rokovania v súvislosti s odpredajom nemocnice štátu momentálne neprebiehajú," informovala hovorkyňa Penty, Lenka Vargová. Odborníci sa obávajú, že boj o miliardu sa v tejto chvíli aj tak iba začína. "Budeme postupovať podľa programového vyhlásenia vlády, to znamená výstavba Rázsochy, určite Martin a tiež sa hovorí o Banskej Bystrici a Košiciach," povedala hovorkyňa Lániková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy