Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O prácu učiteľa nie je záujem. Dôvodom sú nízke mzdy
Zdielať na

O prácu učiteľa nie je záujem. Dôvodom sú nízke mzdy

BRATISLAVA / Učitelia sa hľadajú všade. Voľných miest na školách je cez 1 500. Z toho 800 je v Bratislave. Medzi školy s voľnými miestami patrí aj základná škola s materskou v mestskej časti Bratislava - Jarovce. Riaditeľka podala inzerát na učiteľa pred vyše mesiacom a zatiaľ sa jej nikto neozval. Ak sa jej nepodarí nájsť personál do septembra, zavedie v škôlke len pol-dennú starostlivosť.

Dôvodom je nízka mzda

"Potrebujem tri nové učiteľky, jedna ide do dôchodku, jedna je vážne chorá a tretia odchádza pre nízku mzdu," vysvetlila aktuálnu situáciu na pracovisku riaditeľka Základnej školy s materskou, Eva Ondrášeková.

Postupovala ako väčšina zamestnávateľov, zverejnila inzerát. "Neozval sa dodnes nikto. Uvažujem ako to vyriešim, riešením by možno bola pól denná starostlivosť," uvažuje Ondrášeková. Riaditeľka si je vedomá, prečo na inzerát nikto nereaguje. Dôvodom je nízka mzda. Rada by prijala učiteľa s vysokoškolským vzdelaním, ale krajnou alternatívou je ktokoľvek v akomkoľvek odbore s maturitou. "Takže, keď sa rozprávame o niekom, kto príde so strednou školou, so všetkými príplatkami sa bavíme okolo 800 eur. S vysokoškolským vzdelaním v tej materskej škole, tá prax je, tak to bude okolo 1 000 eur," konštatovala riaditeľka. 

A tým istým problémom čelia stovky ďalších škôl. Konkrétne 663 škôl a škôlok hľadá na Slovensku zamestnancov. Komora učiteľov pritom dlhodobo upozorňuje na nízky záujem absolventov o prácu učiteľov pre neatraktívny plat, a čím ďalej tým viac sa stretávajú s tým, že vyštudovaní pedagógovia neučia.

"Je to úplne bežné, že kolegovia odchádzajú napríklad aj do hypermarketov, kde je ten plat oveľa vyšší," zhodnotil Vladimír Crmoman, prezident Komory učiteľov na Slovensku. Prognózy ministerstva školstva nie sú na najbližšie roky vôbec pozitívne. "V roku 2022 by malo chýbať oproti roku 2021 približne 1 300 učiteľov, v ďalšom roku 3 500 učiteľov a do roku 2025 narastie tento počet na takmer 8 600 učiteľov," informovalo vo svojom stanovisku ministerstvo školstva. "Politici nám sľubovali, že mzda sa bude odvíjať od priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Tá bola za rok 2021 1 211 eur, no tabuľkový plat začína sumou 915 eur. To je rozdiel 300 eur. Tak to svedčí o všetkom," vyjadril sa prezident komory Crmoman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy