Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusi blokujú milióny ton obilia, na ktoré čakajú hladní ľudia najmä v Afrike
Zdielať na

Rusi blokujú milióny ton obilia, na ktoré čakajú hladní ľudia najmä v Afrike

BRATISLAVA / Rusko na Ukrajine nielen zabíja ľudí a ničí mestá, ale aj kradne poľnohospodárske plodiny a bráni ich vývozu do sveta. To môže spôsobiť obrovské problémy najmä v Afrike, či v Ázii - hlad a lokálne konflikty opäť môžu vyhnať obrovské masy smerom do Európy. Keďže Slovensko má dostatok potravín, snaží sa núdznym pomáhať.

Ukrajinská vláda hovorí, že Rusi im na pobreží blokujú vyše 20 miliónov ton obilia, na ktoré čakajú hladní ľudia najmä v Afrike. Pomoc v Kyjeve sľúbila aj prezidentka Čaputová. "Pomôžeme vám aj s vývozom obilia a ďalších tovarov, ktoré dnes Putinov režim cynicky konfiškuje, alebo blokuje v ukrajinských prístavoch," vyjadrila sa prezidentka Zuzana Čaputová. 

Pomôžeme prepravou vlakmi

Jedným z riešení by mohla preprava vlakmi aj cez Slovensko. Podľa ministra dopravy situáciu, nielen u nás komplikuje nedostatok vozňov. A okrem toho, ruskí okupanti už zničili mnoho tratí. "Bude to obrovsky náročná úloha dostať to po železnici do Európy, keďže veľká časť železnice na Ukrajine je zbombardovaná," konštatoval minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. 

Hladovať nebudeme

Napriek zložitej medzinárodnej situácii sa podľa bývalej šéfky potravinárskej komory nemusíme na Slovensku báť, že nebudeme mať čo jesť. Ani si netreba domov vláčiť obrovské zásoby. "Poľnohospodárskych komodít a potravín je na Slovensku a v rámci Európskej únie naozaj dostatok, a nie je dôvod šíriť paniku," povedala poslankyňa Jarmila Halgašová. Parlament predsa len nedávno odhlasoval niektoré ochranné opatrenia týkajúce sa vývozu. Na Slovensku sa urodí toľko pšenice, kukurice, či olejnín, že sme nútení tieto komodity exportovať.

​ "Vyvážame zhruba 60 % pšenice, 50 % kukurice a viac ako 70 % olejnín," informoval predseda slovenského Zväzu olejninárov, Jozef Rebro. Potravín je teda u nás dosť, avšak sú a budú drahšie. Hlavným vinníkom je Kremeľ. "To, že sa nám zdražujú všetky tovary je v prvom rade vďaka Putinovi, tým, že začal tento vojnový konflikt," zhodnotil predseda slovenskej Aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy