Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tento rok si priplatíte aj za letecké dovolenky. Počítajte s palivovými príplatkami
Zdielať na

Tento rok si priplatíte aj za letecké dovolenky. Počítajte s palivovými príplatkami

SLOVENSKO/SVET / Čoraz drahšie pohonné látky sa podpisujú aj pod ceny letných zájazdov. Dovolenkári si tak na radovánky pri mori musia odložiť podstatne viac peňazí, ako vlani. Hlbšie do peňaženiek budú musieť siahnuť najmä tí, ktorí sa rozhodli vycestovať do zahraničia lietadlom. Zdražovanie zasiahlo aj tých, ktorí využili ponuky skorého nákupu.

Po dvoch rokoch neistoty to Slováci naplno rozbalili a zdá sa, že v lete zažijeme dovolenkový boom. Najviac ich pôjde klasicky autobusom alebo autom. Dovolenkárov bude tento rok tankovanie bolieť oveľa viac, ako kedykoľvek predtým. Ceny pohonných látok totiž stúpli, v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, takmer o tretinu. Za dve plné nádrže k Jadranu a späť, tak zaplatíme aj o vyše 50 eur viac, ako vlani. A to sa turistická sezóna ešte len začína. "Očakávame, že počas letného obdobia by tie ceny pohonných látok mohli ešte rásť a to aj vzhľadom na vývoj cien na ropnom trhu," vyjadrila sa analytička 365 Bank Jana Glasová.

Drahšie palivá pocítia aj tí, ktorí sa chystajú do zahraničia lietadlom

Už teraz od nich niektoré cestovné kancelárie pýtajú príplatky. "Tie palivové príplatky sa pohybujú od 15 do 60 eur," dodala majiteľka CK Elit Lívia Čajová. Pritom nezáleží na tom, či sme zaplatili za zájazd už pred niekoľkými mesiacmi. Letecké spoločnosti totiž môžu pre cestovné kancelárie upraviť palivové príplatky každý mesiac. "Zmluva obsahuje aj klauzulu, na základe ktorej môže letecká spoločnosť doúčtovať cenu paliva v prípade, že tá dramaticky vzrastie," vysvetlil prezident SACKA Roman Berkes. Väčšinou ide o charterové lety. Niečo podobné sa stávalo už aj v minulosti, no príplatky neboli v takej výške, ako sú to teraz. Cena zájazdu ale nemôže rásť neobmedzene. "Do výšky maximálne 8 % z ceny zájazdu môžu cestovné kancelárie jednostranne zvýšiť cenu zájazdu," dodala Čajová. Ak by to bolo viac, potrebovali by súhlas klientov. Dovolenkárov síce tento stav neteší, no svoje plány nateraz nemenia. Nebolo by to zadarmo. "Ak by klient chcel zrušiť takýto zájazd, tak musí postupovať v zmysle storno podmienok, čiže by prišiel o nejakú časť peňazí," opísal Berkes.

Najviac si priplatíme za zájazdy na severný a južný Cyprus. Neplatí to ale pri kúpe individuálnych leteniek, ktoré reagujú na zmeny podmienok pružne. "Naši klienti si môžu byť istí, že cenu, ktorú vidia na našej stránke, je konečná a nemusia sa báť, že by im prišiel e-mail s tým, že by sme od nich žiadali nejaké príplatky," vyjadrila sa Katarína Šuchterová, PR manažérka portálu Pelikán.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy