Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neznáma látka v potoku: V minulosti spôsobil tento tok veľké škody
Zdielať na

Neznáma látka v potoku: V minulosti spôsobil tento tok veľké škody

POPRAD / Niekoľko hodín odstraňovali hasiči z malého potoka za Popradom neznámu látku. Vinník zatiaľ známy nie je. Ide síce o nenápadný tok v priemyselnej časti, ale jeho znečistenie už v minulosti spôsobilo veľké škody.

To, že niečo nie je s potokom v poriadku, si všimol pomocný rybársky hospodár, ktorý pracuje vo firme vedľa potoka. "Zbadali sme v potoku nejakú ropnú škvrnu alebo látku, ktorá plávala po hladine," opísal tajomník Peter Polovka. 

Keď prišli popradskí hasiči, vodná hladina bola pokrytá neznámou látkou na úseku až 300 metrov. "Príslušníci na rôznych častiach potoka uložili tri norné steny a zároveň za použitia sorbentu sa snažia tento materiál pozbierať a uskladniť v plastových sudoch," informoval veliteľ smeny Marián Lopuch. "Za použitia ventilácie a čerpadla sme sa snažili tento úsek takýmto spôsobom zmenšiť," konštatoval Lopuch. "Je to potok, ktorý neskôr ústi do rieky Poprad," vysvetlil Polovka. Je to síce nenápadný potok, ale už v minulosti ukázal svoju silu. 13. februára 2014 sa do rieky Poprad dostalo 20- násobne viac kyanidu ako bola povolená norma. Na úseku až 10 kilometrov zahynuli tisíce rýb a na nejakú dobu život v rieke skončil, preto rybári nepodceňujú ani takéto malé potôčiky. "Je to malý potok, ktorý v lete nemá veľa vody. Pri búrkach má zase veľa. Takže ho sledujeme z času na čas a vyplatilo sa to teraz," konštatoval Lopuch. Za ekologickú katastrofu v rieke Poprad ani po 8 rokoch nebol nikto potrestaný. Vinník je neznámy, vyšetrovanie tohto úniku je na začiatku. Na miesto prišli odborníci zo životného prostredia i príslušníci enviromentálnej polície. Odobrali vzorky neznámej látky a poslali ich na expertízu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy